Matematik

Fjerdegradsligninger

06. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Hej er der nogle der kan fortælle mig hvordan man regner denne fjerdegradsligning ?

8X4+3X2−12=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2009 af Sherwood (Slettet)

Gæt en (to) rod (rødder) og udfør polynomiers division... eller brug din lommeregner.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har en skjult andengradsligning. Definer en ny variabel, y = x^2 og substituer den ind og løs så andengradsligningen i y. Benyt herefter din substitution til at finde x-værdierne.


Svar #3
06. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Så det du siger er at jeg skal løse den som en andengradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Nej - jeg siger, at du skal definere y = x^2 og indsætte denne i din ligning for herefter at løse som andengradsligning og til slut relatere dine y-løsninger til dine x-løsninger.


Svar #5
06. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

^ hvad mener du med det tegn ? kender det ikke lige..
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: "opløftet i". Altså: x^2 = x2. Det er bare nemmere at skrive ^2 end at skulle bruge musen til at løfte tallet. :P


Svar #7
06. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

nåå okay  ; D

men forstår ikke helt din måde, skal jeg lave et andet led i ligningen som hedder x?


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Nej. Du skal blot substituere din variabel med en ny, som er defineret som y = x^2.


Svar #9
06. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Kan du ikke prøve at sætte den ind for jeg forstår det slet ikke ? !


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: 8X^4+3X^2−12=0 => 8y^2 + 3y -12 = 0 for y=x^2.

Nu kan du løse andengradsligningen i y og bruge den til at finde x.


Svar #11
08. januar 2009 af Stella Lilja (Slettet)

Når man har fundet de to x, skal man så ikke tage kvadratroden af dem? jeg har fået det til at være x = 1,05 og -1,43?


Skriv et svar til: Fjerdegradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.