Kemi

Carbondioxid som syre

08. januar 2009 af waterboy16 (Slettet)

CO2, optræder i vandig opløsning som en divalent syre, der har syrestyrkekonstanterne
Ks1 = 10–6,37 M og Ks2 = 10–10,25 M. Vandets ionprodukt Kv er 1,00 · 10–14 M2.
Beregn pH i en 0,50 M vandig opløsning af natriumcarbonat. Beregn tillige koncentrationen af
carbonationer. Der tages kun hensyn til ligevægten:
H2O + CO32– ⇔ HCO3– + OH

Umiddelbart ville jeg løse opgaven på¨følgende måde:

H2O + CO32– ⇔ HCO3– + OH

            0,5-x           x                x

 10-6,37= x2 / (0,5-x)   ⇒  x=[OH-]=4,6162*10-4 M

[H3O+]= 10-14 / 4,6162*10-4 M= 2,166 * 10-11

pH=-log(2,166*10-11)=10,7

Men det giver et forkert resultat.. Det skal give 12,0


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

Koncentrationen af carbonationer er 0,5 M. Pkb for carbonat er 3,68 (14-10,32).

Det er en svag base:

pH = 14 - 0,5 * (pKb - log Cb)

pH = 14 - 0,5 * (3,68 - log 0,5) = 12,01


Svar #2
08. januar 2009 af waterboy16 (Slettet)

Er der ikke en anden måde at regne den ud på?


Skriv et svar til: Carbondioxid som syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.