Matematik

tangentens ligning (diff.)

09. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Sidder med følgende opgave:

Funktionen g(x)=2·e-x har en tangent i punktet (1, g(1))

1. Bestem en ligning for denne tangent

2. En anden tangent til grafen for g har hældningskoefficienten -2. Bestem en liging for denne tangen. 

Første punkt har jeg løst og får: http://peecee.dk/upload/view/148722
 

Hvordan løser jeg punkt 2? Ved godt at det er meget simpelt, men kan ikek se hvad jeg skal brugehældningen -2 til... 


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. januar 2009 af mathon

2)
g'(x) = -2e-x

g'(xo) = -2e-xo = -2
-2e-xo = -2
e-xo = 1
exo = 1
xo = 0


Svar #2
09. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Så nu gøre jeg bare det samme som jeg har gjort i punkt, men nu har x0 værdien 0 og det er netop denne skal anvendes?


Svar #3
09. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Hmm det giver jo ikke mening såfrem jeg skal tage udgangspunkt i g(x) = -2e-x⇔g '(1)=-2e-1

så får jeg jo det samme som i punkt 1 med den lille undtagelse, at tallet bliver negativt??


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2009 af mathon

yo = g(xo) = g(0) = 2·e-0 = 2*1 = 2

tangentligning i (0,2):
y-yo = g'(0)(x-0)

y-2 = -2(x-0)

y-2 = -2x

                                                                    y = -2x + 2


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2009 af mathon

1)
g'(1) = -2*e-1

g(1) = 2·e-1

tangentgen i (1,2·e-1):
y - 2·e-1 = -2e-1(x-1)

y - 2·e-1 = -2e-1x + 2e-1

y = -2e-1x + 4e-1

                                                                            y = -(2/e)x + (4/e)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. januar 2009 af mathon

tangentgen   →   tangenten


Svar #7
10. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Jeg ved godt at du sjældent tager fejl da du er meget præcis mht. dine påstande, men er du helt sikker?

En funktion g(x)=2e-x har en tangent i punktet (1, g(1)) = (1, 2e-1)

Vi har at x0=1 og g(x0)⇒g(1)=2e-1

Differentialkvotienten i x0=5 er givet ved:
g '(x0)=2e-x⇒g '(1)=2e-1=2e-1 eftersom den naturlige eksponentialfunktion er sin egen afledede.

tangentens ligning er dermed givet ved

y-f(x0)=f '(x0)(x-x0) = y-2e-1=2e-1·(x-1)⇔y=2·e-1·x (i følge "solve")

Så jeg forstår ikke hvordan du når frem til den ligning du angiver i #5

Jeg siger ikke ihverfald ikke g'(1) = -2·e-1. HVorfor bruger du -2? Det skal jo først bruges i andet punkt??


Svar #8
10. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Rettelse:

Differentialkvotienten i x0=5 → x0=1 er givet ved:
 


Svar #9
10. januar 2009 af Biochem (Slettet)

Det ville være rart med et svar....


Skriv et svar til: tangentens ligning (diff.)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.