Matematik

Haster

14. januar 2009 af Monique1988 (Slettet)

Jeg ved ikke hvordan jeg skal opstille en model ud fra denne her opgave.

I 2005 betalte hver elforbruger i Roskilde 382,50kr. i fast årligt abonnement til Roskilde Elforsyning. Derudover betales der 1,57kr. pr. kWh for elforbruget.

Opstil en model, der beskriver sammenhængen mellem den samlede udgift (i kr.) til el i 2005 og elforbruget (målt i kWh).

Håber nogle kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Vi kalder P for  den samlede pris, der jo afhænger af forbruget og med n betegner antallet af forbrugere så det bliver

P(n,x) = n*382 kr/forbruger. +1,57 kr/kwh * x. Hvis du kun skl vise det for en forbruger, så er n jo lig 1 forbruger


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Lad f(x) være prisen for x kWh. Så er f(5) prisen for 5 kWh. Beregn f(5) (husk det faste abonnement),         f(17) = ? f(x) = ? Når du har erstattet det sidste ? med dit svar, har du modellen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2009 af mathon

fast årligt abonnement...................................... kr 382,50
forbrug af x kWh...............................................kr x*1,57
samlet pris.....................................................  kr 382,50 + x*1,57

y = 382,50 + x*1,57

eller for at overholde formen
y = ax + b

                                                     y = 1,57x + 382,50

når
y er samlet betaling i kr
x er forbruget i kWh
 


Svar #4
14. januar 2009 af Monique1988 (Slettet)

Tak for hjælpen.


Svar #5
14. januar 2009 af Monique1988 (Slettet)

Tak for hjælpen alle samme :o)


Svar #6
14. januar 2009 af Monique1988 (Slettet)

y = 382,50 + x*1,57 eller er det den her y = 1,57x + 382,50
 der er det endelige resultat?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#6

Ja bortset fra, at du bør skrive enheder, så ved vi altid, hvad vi snakker om, altså:

y(x) = 382 kr. +1,57 kr/kwh * x

Og så behøver du ikke altid kalde de variable for x og y. Her ville det måske være bedre at skrive P(x) for prisen.


Svar #8
14. januar 2009 af Monique1988 (Slettet)

Så den endelige formel hedder y= 382,50+1,57x?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2009 af mathon

nej:

y = 382,50+1,57*x

som i anvendt matematik almindeligvis skrives

y = 1,57x + 382,50                    uden enheder


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. januar 2009 af mathon

...ikke at forveksle med
et eksponentielt udtryk
som i dit andet indlæg

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=626473


Svar #11
14. januar 2009 af Monique1988 (Slettet)

Tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#9

Når jeg konsekvent bruger enheder, hvor de er opgivet, så er det fordi, jeg har erfaring for, at eleverne forstår tingene bedre, når der er angivet enheder, end hvis der blot står nogle tal og bogstaver. Det sidste blivver mange gange for abstrakt i starten i hvert fald.


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. januar 2009 af mathon

...i det konkrete tilfælde er jeg ikke enig - men ellers jo.

det konkrete tilfælde
udviser
1)  manglende modelforestillingsfærdighed 
usikkerhed
2)  i lineær udvikling y = ax + b  som skrevet y = b + ax
3)  i eksponentiel udvikling y = b * ax  som skrives med eksponenten nede og forveksles med 2)
 

kræves herudover overholdelse af korrekte enheder,
sætter du vedkommende på elitebjergbestigning uden fornøden træning og nødvendigt udstyr


Brugbart svar (0)

Svar #14
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#13

ja det kan der godt være noget om


Skriv et svar til: Haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.