Fysik

tryk og temperatur.

14. januar 2009 af sdelight (Slettet)

Har lidt problemer med denne opgave, håber nogen vil hjælpe.

Opgaven lyder:

En vejrballon er  lavet af et elastisk materiale, så trykket indeni hele tiden er lig med trykket i luften udenfor. Ved opsendelse er temperaturen 17 grader og trykket 101 kPa. Ballonen er blæst op til rumfanget 320 L. Når ballonen er 10 km over Jorden er dens runfang 3040 L.

Hvad er trykket i højden 10 km, hvis temperaturen antages konstant under opstigning?

Hvis temperaturen faktisk er -5 grader i denne højde, hvad er trykket så faktisk der?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Du skal have fat i idealgasligningen. pV=nRT, hvor nRT er konstant, derfor får du.

p1V1=p2V2


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2009 af mathon

p*V = n*R*T

p*V = k = po*Vo = (101 kPa)*(320 L) = 32320 kPa*L

p*(3040 L) = 32320 kPa*L ........ osv. .........


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2009 af mathon

når temperaturen ikke er  konstant

p*V/T = nR = k = (101 kPa)*(320 L)/((273+17) K) = 111,448 kPa*L/K

p = (111,448 kPa*L/K)*(T/V)

p = (111,448 kPa*L/K)*((273-5) K)/(3040 L))


Svar #4
14. januar 2009 af sdelight (Slettet)

#2 hvordan skrives den færdig så p bliver isoleret?

#3 Er det svaret til spørgsmål 2?


Svar #5
14. januar 2009 af sdelight (Slettet)

kunne virkelig godt bruge noget hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2009 af mathon

regn selv det sidste...


Svar #7
15. januar 2009 af sdelight (Slettet)

Det er det jeg ikke helt kan finde ud af?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. januar 2009 af mathon

spørgsmål 1:
p*(3040 L) = 32320 kPa*L

p = (32320 kPa*L)/(3040 L) = (32320/3040)*(kPa*L/L) = 10,6316 kPa

spørgsmål 2:
p = (111,448 kPa*L/K)*((273-5) K)/(3040 L)) = (111,448*268/3040)*((kPa*L/K)*K/L) = 9,825 kPa
 


Skriv et svar til: tryk og temperatur.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.