Matematik

hjælp til geometre

14. januar 2009 af mukka (Slettet)

jeg har en opgave der er rigtig svær at løse og jeg kan ikke selv finde fremgangs måden er dder nogen der vil hjælpe vil det være skønt

en cirkel har ligningen x2+y2-8y=33

bestem dens centrum og radius beregn derefter de ekstakte koordinater til cirklens skæringspunkter med kordinatakserne


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

skriv den sådan her: (x-0)2+(y-4)2=17, så er centrum = ?? og radius = ??


Svar #2
14. januar 2009 af mukka (Slettet)

hvordan fandt du frem til det og gør man så derefter


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Forkert: Det skal være x2+(y-4)2=72


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2009 af mathon

skæring med x-aksen, dvs y = 0
x² + 0² - 8*0 = 33
x = ±√(33)
.......

skæring med y-aksen, dvs x = 0
0²+(y-4)² = 49
y-4 = ±7
y = 4±7


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg fandt frem til det ved at huske på, hvordan man opskriver ligningen for en cirkel, nemlig sådan her:

(x-x0)2 +(y-y0)2 = r2  Dernæst ganger jeg ud, men først ser jeg at der kun er et enklt led med x, så får jeg

x2 - 2*x*x0 +x02 + y2 -2*y*y0 + y02 = r2 Det eneste led, vi kan bruge omkring x er x2, så derfor må den første parantes se sådan her ud (x-0)2. Da nu -8y skal være det doppelte produkt, så må den næste parantes være (y-4)2, men ganger vi den ud så får vi y2 -8y +16, så de 16 er altså for meget på venstre siden, så dem må vi også lægge til på højre siden, for at der skal være balance, og det giver så 49 på venstre siden. Til sidst kontrollerer vi ved at gange ud og se, om vi får det oprindelige udtryk:

x2 + y- 8y + 16 = 49, der kan skrives x2 +y2 -8y = 33, som var det originale udtryk. 


Svar #6
14. januar 2009 af mukka (Slettet)

hvordan finder jeg så c og r


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal allerførst læse om cirklens ligning i din bog.


Svar #8
14. januar 2009 af mukka (Slettet)

det har jeg gjort de første 100 gange


Svar #9
14. januar 2009 af mukka (Slettet)

okay tror jeg forstår nu er dette rigtigt

cirklens ligning = (x2-x1) + (y2-y1)

så fordi jeg ikke har noget x er væredien lig med x2  det dobbelte produkt af 8 er 4 så ligningen kommer til at se sådan her ud

(x-o)2+(y-4)2

y2- 8y+ 16= 49 Λ x2+y2-8=33

så har jeg gjort dette

x =±33 =√33

y= 4±7 divideret med 100 = 0,11 og 0,-3

det er så værdierne men hvad med R


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nå men du skal lægge mærke til følgende formel (x-h)2 + (y-k)2 = a2 Centrum ligger så i (h,k), og radius er lig a. Så er det blot at overføre de oplysninger til andre cirkelligninger. Det kommer af, at man definerer en cirkel som mængden af alle punkter i planen, der har den konstante afstand a fra centrum, og du ved jo at afstanden fra (x,y) ved at benytte Phytagoras kan skrives som:

((x-h)2 + (y-k)2)1/2 (det er det samme som kvadratroden af udtrykket, så det bliver lig a, og derfor, når vi opløfter til 2. potens på begge side, så får vi cirklens ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#9

"cirklens ligning = (x2-x1) + (y2-y1)", nej den er forkert!!


Skriv et svar til: hjælp til geometre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.