Matematik

tangent

15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

Hejsa.

Jeg har følgende funktion, hvor jeg har beregnet mig frem til a og b: f(x)=2 · sin(2x) + 3

Derefter skal jeg så beregne en ligning for den tangent til grafen for f, der har røringspunktet (1/2 pi,f(1/2 pi)) - hvordan skal jeg gribe det an?
 

Mvh. Julie


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2009 af djharsk (Slettet)

Du kan differentiere f(x), og indsætte punktet, og udfra det få hældningen for tangenten.

Dernæst indsætte dit punkt og hældning i y = a*x + b.

(Der findes vist også en smart formel, jeg mindes den bare ikke på stående fod)


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. januar 2009 af mathon

f '(x) = 2*(cos(2x)*2) = 4cos(2x)

f '(π/2) = 4cos(2*(π/2)) = 4*cos(π) = 4*(-1) = -4

tangentligning:
y-f(π/2) = f '(π/2)(x-(π/2))


Svar #3
15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

var det lige hovedregning for dig mathon? ;) hehe, hold da op


Svar #4
15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

synes bare det ender ud i en anderledes tangentligning end jeg er vant til? :)


Svar #5
15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

-4 er hældningskoefficienten, ik?


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. januar 2009 af djharsk (Slettet)

Ifølge mathons udregning, jo.


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. januar 2009 af mathon

benyttet er:
y - f(xo) = f '(xo)(x-xo)
som selvfølgelig også kan skrives

1)  y = f '(xo)(x-xo) + f(xo)

               a                b
2)  y = f '(xo)x + [f(xo) - f '(xo)xo]

     y = ax + b

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. januar 2009 af mathon

f(π/2) = 2*sin(2*(π/2)) + 3 = 2*sin(π) + 3 = 0 + 3 = 3


Svar #9
15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

jamen er mit svar så:y - f(xo) = f '(xo)(x-xo) ⇔ y-f(π/2) = f '(π/2)(x-(π/2))


Svar #10
15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

åh gud, nu blev jeg forvirret, udregningerne var simpelthen ikke færdige..


Brugbart svar (1)

Svar #11
15. januar 2009 af mathon

y-f(π/2) = f '(π/2)(x-(π/2))

y-3 = -4(x-(π/2))

y = -4x + (2π+3)


Svar #12
15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

hvis jeg skal skrive en rigtig god forklaring med udregningerne fra start til slut - hvordan skal det så se ud? :)


Svar #13
15. januar 2009 af julie_girly (Slettet)

skal jeg bare sætte de tre indlæg du har skrevet med beregninger sammen? :)

Altså:

f '(x) = 2*(cos(2x)*2) = 4cos(2x)

f '(π/2) = 4cos(2*(π/2)) = 4*cos(π) = 4*(-1) = -4

tangentligning:
y-f(π/2) = f '(π/2)(x-(π/2))
 

og

f(π/2) = 2*sin(2*(π/2)) + 3 = 2*sin(π) + 3 = 0 + 3 = 3

og

y-f(π/2) = f '(π/2)(x-(π/2))

y-3 = -4(x-(π/2))

y = -4x + (2π+3)


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. januar 2009 af mathon

...jeg hjælper - du beslutter...


Skriv et svar til: tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.