Kemi

Opløselighedsprodukt HASTER

19. januar 2009 af rauwwww (Slettet)

Calciumfluorid kan opløses i eddikesyre (Ks = 10–4,8 M):
CaF2(s) + 2 CH3COOH ⇔ Ca2+ + 2 CH3COO + 2 HF                   Κ = 10–13,5 M3
 

Beregn opløselighedsproduktet for calciumfluorid.

Hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

Man kan fremstille en svagere syre af dets salt (CaF2) ved behandling med en stærkere syre.

Da HF har lavere pKs end eddikesyre ja så forløber reaktionen ikke, hvilket reducerer eddikesyren til et opløsningsmiddel på lige fod med vand.

CaF2 --------> Ca2+ + 2F-           i eddikesyre: Ksp = 10-13,5 M3

[Ca2+] *[F-]2 = Ksp

Ksp(CaF2) = 3,1623*10-14 M3 i eddikesyre


Svar #2
19. januar 2009 af rauwwww (Slettet)

Hm... Facit er 10-10,3 M3

Så er du helt sikker på det er rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

Hm....... Jeg er 100 % sikker på de 3 første linier, de 3 første linier er uomtvistelige. HF er stærkere som syre end eddikesyre. CaF2 indgår i emalgen i tænder og knogler og hvis man ser på cola, hvor der er phosphorsyre i,  ja så kan emalgen opløses i cola fordi HF har højere pks (svagere syre) end phosphorsyre. 

Så er mit spørgsmål om eddikesyren er fortyndet i vand for så giver det et andet resultat på opløsligheden.


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.