Kemi

pH.... HJÆLP

21. januar 2009 af kk123 (Slettet)

Hej jeg skal skrive en opgave om ph og logaritmer.

I kemi delen skal jeg forklare sammenhængen mellem pH og [H3O+], men jeg ved ikke hvad jeg skal skrive.

det eneste jeg har skrevet til denne sammenhæng er:

pH er defineret til at være lig med -log(cs), hvor cs er konsentrationen af H3O+ ionen, målt i mol/L. Denne formel gæller kun for stærke syrere, f.eks. saltsyre (HCl).

nogen der kunne hjælpe med at fortælle hvad jeg muligvis kunne skrive??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Pointe: H3O+-koncentrationen angiver surheden af en væske. Meeeen da H3O+-koncentrationerne ofte er meget små tal (det er træls at arbejde med meget små tal!) valgte man i sin tid (dvs. den danske kemiker Søren Sørensen) at tage logaritmen til H3O+-koncentrationen i stedet for, således man typisk fik et tal i intervallet -14 og 0 (disse tal er nemmere at arbejde med!). Men da kemikere hader minustegn har man så valgt at forkaste minustegnet ved at definere pH som den negative logaritme (cologaritmen) til H3O+-koncentrationen. Såå...

Definition:    pH = -log[H3O+]    !!

Når vi så lader en stærk syre (i dette tilfælde saltsyre) reagere med vand, får vi reaktionen:

HCl(aq) + H2O(l) → Cl-(aq) + H3O+(aq)

...som viser, at det sure hydrogenatom i saltsyre er fuldstændigt afgivet til vandet, der virker som en base. Da der er tale om en stærk syre kan vi regne med, at al HCl(aq) er omdannet til H3O+(aq)  (1:1), dvs. [HCl(aq)]start = [H3O+]slut. Eller da [HCl(aq)]start = cHCl får vi cHCl = [H3O+]. Så for netop stærke syrer - men kun stærke syrer! - giver det derfor god mening, at udregne pH som:

pH = -log(cs),  hvor cs er den formelle koncentration af syren, dvs. startkoncentrationen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Formlen pH = -log(cs) gælder dog ikke hvis man benytter sig af fx koncentreret svovlsyre (96 %), da vandindholdet er meget lavt og derfor er [H3O+] også tilsvarende lav.


Skriv et svar til: pH.... HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.