Matematik

Bestemmelse af konstanterne a, b og c ud fra tre punkter?

21. januar 2009 af HenrikKlinke (Slettet)

Godaften :) .. Har fået en opgave hvor jeg har fået oplyst 3 punkter og skal finde regneforskriften ud fra dem.

Men er max elendig til det og har brugt 4 timer nu og er ved at få spat ..

De 3 punkter (1,2) ; (-2,8) ; (-3,22)

(1,2) : 2 = a * 1^2 + b * 1 + c =

2 = a + b + c

(-2,8) : 8 = a * (-2)^2 + b * (-2) + c

8 = 4a - 2b + c

(-3,22) : a * (-3)^2 + b * (-3) + c

22 = 9a - 3b + b

Men kan ikke finde ud af at sætte dem op foran hinanden så jeg kan finde regneforskriften :(

Håber der er nogen venlige sjæle der ude der gider at hjælpe :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. januar 2009 af ibibib (Slettet)

2 = a + b + c <=> c = 2 - a - b

8 = 4a - 2b + c <=> 8 = 4a - 2b + 2 - a - b <=> 6 = 3a - 3b <=> 2 = a - b

22 = 9a - 3b + c <=> 22 = 9a - 3b + 2 - a - b <=> 20 = 8a -4b <=> 5 = 2a - b

Træk de to ligninger fra hinanden:

2 = a - b

5 = 2a - b

-3 = -a

Dette viser at a=3.

Regn selv videre: b=1 og c=-2.


Svar #2
21. januar 2009 af HenrikKlinke (Slettet)

2 = a + b + c <=> c = 2 - a - b <--- Er det den formel jeg skal skrive om så jeg finder a eller b i stedet så jeg kan lave det med de 2 andre stykker os?
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2009 af ibibib (Slettet)

c = 2 - a - b viser at du kan sætte 2 - a - b ind i stedet for c i de to andre ligninger. Det har jeg gjort i de næste linjer.


Svar #4
21. januar 2009 af HenrikKlinke (Slettet)

Men hvordan finder jeg så frem til b og c det er det jeg er i tvilv om, er glad for du gider at hjælpe en ged som mig.. 


Skriv et svar til: Bestemmelse af konstanterne a, b og c ud fra tre punkter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.