Matematik

Eksponentielfunktion

26. januar 2009 af xchristiinex (Slettet)

Trykket i atmosfæren afteger med 11,5% for hver kilometer højden øges.

En dag er trykket 1020 hPa ved jordoverfalden.

f(x) = b * (1+r)x

I hvilken højde over jordoverfladen er trykket 750 hPa?

f(x) = 750 * (1+(-0,115))x

Mit problem er så: hvordan får jeg isoleret x i overstående funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. januar 2009 af ibibib (Slettet)

750 = 1020 ·0,885x. Tid til logaritme-regnereglerne.


Svar #2
26. januar 2009 af xchristiinex (Slettet)

Jeg er startet i en ny gymnasie klasse, hvor de allerede har gennemgået det dér logaritme.

Jeg har derfor aldrig lært det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2009 af mathon

(750/1020) = 0,885x

hvor du fortælles,
at
 

log(750/1020) = log(0,885)*x


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2009 af ibibib (Slettet)

750 = 1020 ·0,885x

750/1020 = 0,885x

log(750/1020) = log(0,885x)         Nu benyttes logaritmeregnereglen log(ax)=x·log(a)

log(750/1020) = x·log(0,885)

log(750/1020) / log(0,885) = x


Svar #5
26. januar 2009 af xchristiinex (Slettet)

okay.

der får jeg så 2,51691

hvis jeg så 'efterprøver' det, og sætter det ind i formlen:

f(x) = b * (1+r)x

f(2,51691) = 1200 * (0,885)2,51691

f(2,51691) = 882,353

men trykket skulle være 750?


Skriv et svar til: Eksponentielfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.