Matematik

bevis: potensfunktionerne, har de afledede...

29. januar 2009 af LCS26 (Slettet)

 jeg skal bevis at potensfunktionerne h(x) = x^a har de afledede h'(x) = a*x ^a-1

nogle der kan hjælpe med at bevise det?? har kæmpet nu hele aften, jeg har også ligge forumet efter, men synes ikke jeg kan finde noget?!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Vi skal vise, at (xk)' er a*xk-1. Når jeg skriver k i stedet for a, så skyldes det, at man bruger k ved et induktionsbevis, som jeg vil lave.

For n=1 er (x1)'=1=1*x0 så formlen passer for i dette tilfælde. Vi skal nu vise, at den passer for n = k≥1. Gør den det, så er den også sand for n=k+1. Vi laver nu en antagelse og siger, at (xk)' = k*xk+1, og så bruger vi produktreglen (se om denne i din matematikbog). Vi får (xk+1)' = (xk*x)' = (k*xk-1)*x + xk*1=(k+1)*xk=(k+1)*x(k+1) -1. Så formlen er altså sand for n=k+1. Så ved indukltione har vi vist, at formlen er sand for alle hele tal n ≥ 1.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg fik vist sjusket lidt med det søvnige indlæg, så her kommer det igen:

Vi skal vise, at (xk)' er k*xk-1. Når jeg skriver k i stedet for a, så skyldes det, at man bruger k ved et induktionsbevis, som jeg vil lave.

For n=1 er (x1)'=1=1*x0 så formlen passer i dette tilfælde. Vi skal nu vise, at den passer for n = k ≥ 1. Gør den det, så er den også sand for n = k+1. Vi laver nu en antagelse og siger, at (xk)' = k*xk-1, og så bruger vi produktreglen (se om denne i din matematikbog). Vi får (xk+1)' = (xk*x)' = (k*xk-1)*x + xk*1=(k+1)*xk=(k+1)*x(k+1) -1. Så formlen er altså sand for n=k+1. Så ved induktion har vi vist, at formlen er sand for alle hele tal n ≥ 1.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Hvis du er med på, at (ex)' = ex, og at ln'(x) = 1/x, så kan du køre således:

(xa)' = (ea*ln(x))' = ee*ln(x)*(a*ln(x))' = ax*a/x = a*xa-1.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#3 ja det er også et fint bevis, men det forudsætter (som du også skrev) at han kender til den afledede af ex med brug af implicit differentiation, så den kommer her y=ex => x=ln(y) => 1=1/y*dy/dx=>dy/dx=y=ex


Skriv et svar til: bevis: potensfunktionerne, har de afledede...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.