Studievejledning

Valgfag og A-niveau fag

30. januar 2009 af Articulation (Slettet)

Hej folkens.

Lige pt går jeg i 2.g, og vi har altså her for nyligt skulle vælge valgfag. Der havde jeg ingen problemer med at vælge, for jeg ville gerne have tysk fortsætter på højniveau og enten latin eller psykologi på C-niveau. Desværre var latin grundet for få elever ikke en mulighed, så det blev psykologi. Burde måske lige nævne, at min studieretning er: Matematik på A, fysik på B og kemi på B.

Nå, så kom inspektøren hen til mig her forleden dag og sagde, at jeg ikke kunne have både tysk og psykologi, fordi timerne lå samtidigt. "Hmm", tænkte jeg så, men værre var det ikke, at jeg bare opgav psykologi og fik et andet valgfag. Det var så der, jeg fandt ud af, at de eneste mulige valgfag (skemamæssigt) er enten fysik A, kemi A eller engelsk A. Så til min store irritation er jeg nødt til at have 5 A-niveau fag. Og jeg giver ikke tysk op, for så skal jeg jo alligevel vælge mellem fysik, kemi og engelsk - så det bliver ikke bedre af den grund.

Nå men jeg har et par spørgsmål. Jeg er ikke dårlig til engelsk, så jeg overvejer dette. Men er der mange afleveringer? Og er niveauet meget højere end B-niveau?

Og yderligere: Hvis man vælger 5 A-niveau fag, kan man så både gange sit snit med 1,03 OG 1,08, hvis man søger ind på en videregående uddannelse umiddelbart efter gymnasiet? (Jeg skal alligevel ret hurtigt videre).

Håber på gode svar. :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Jeg havde engelsk på A niveau, og jeg synes på ingen måde, at niveauet lige pludselig sprang i vejret... Hvis du kan følge godt med på B niveau burde A ikke være det store :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. januar 2009 af Jerslev

#0: Jeg kan tale for kemi og fysik A (dog under gammel reform, en så forskelligt er det vel ikke?)

Begge fag har 24 (+/-) afleveringer fordelt over hele året. Dermed vil der cirka være en aflevering i ugen igennem hele året. Sådan var det i hvert fald for mig, dengang jeg havde dem.

Mht. niveauet kan det nævnes, at begge fag kræver en del mere matematik på A end de gør på B - især fysik, hvor dine evner til at bruge integralregning og differentialregning benyttes (bemærk, at det ikke er et krav at have mat A samtidig med fys A, så det er ikke et krav at skulle kunne differentialligninger og integralregning på fys A, men det gør forståelsen en pæn del bedre at kunne det), mens det på kemi A mere er brugen af differentialligninger, der benyttes.

Det faglige indhold er forskelligt. I kemi udvides noget af det stof der gennemgås på B/C-niveau med en mere teoretisk baggrund. Dermed sagt, at mange ting har man hørt før, men nu bliver de gennemgået til stor detalje. Der er også meget meget mere teori på kemi A end på C/B, hvorfor der ikke udføres mange forsøg i løbet af året.

Det faglige indhold af fysik A er "bare" mere stof end i fys B. Du lærer altså ikke mere om, hvad du har hørt før, men du lærer nye ting. Naturligvis forudsættes det, at man kan sit B-pensum, da der til tider bygges ovenpå dette.

Mht. lektiemængden er det min erfaring, at der er mest på kemi. Kemi havde, dengang jeg tog det, en større læsemængde end fysik havde, men jeg ved selvfølgelig ikke, om det har ændret sig siden.

Hvis der skal vælges imellem fysik og kemi på A vil jeg (naturligvis) mest anbefale fysik fremfor kemi. Dog skal du nok vælge efter interesse og hvilket fag du helst ikke vil sidde og bøvle med mest, for det giver mere arbejde at have et ekstra højniveaufag.

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (2)

Svar #3
01. februar 2009 af allan_sim

#2.

Lidt serviceoplysning til dig Jerslev. Det gælder generelt, at der ikke er så mange afleveringer længere i fagene, da man i forbindelse med reformen omlagde det skriftlige arbejde, således at hver opgave udstyres med et antal elevtidstimer, og således at der blev sparet 25% på den konto.


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. februar 2009 af Jerslev

#3: Tsk tsk - de laver da heller ikke noget som helst længere. =)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #5
02. februar 2009 af Articulation (Slettet)

#2: Altså jeg er vældig glad for den lange og detaljerede beskrivelse, men fysik A og/eller kemi A er på ingen måde muligheder for mig. Jeg hader fysik, og jeg vil ikke risikere at gå ned i kemi pga. en ny lærer. Ville egentlig mest høre, hvordan niveauet i engelsk A ligger. Men ellers tak ;)


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. februar 2009 af Maria1988 (Slettet)

Jeg endte med både at løfte engelsk og matematik, dermed havde jeg også 5 A-niveau. Jeg har aldrig været dårlig til engelsk, lå omkring 10 på B-niveau, og det kunne sikkert godt have været højere hvis jeg havde prioriteret det fag mere.

Jeg kunne tydeligt mærke forskel på A og B. Der krævedes et helt andet abstraktionsniveau, og det var nok i virkeligheden den største forskel. Selvfølgelig analyserede vi tekster i engelsk B, men på engelsk A var tekstanalyserne mindst lige så omfattende som i en dansktime. Om det så lige har været os der har haft en ambitiøs lærer, eller der rent faktisk er så stor forskel på de to niveauer skal jeg lade mig være usagt, men jeg blev i hvert fald overrasket.

Så skal det i øvrigt siges, at det på ingen måde er umuligt at have 5 A-niveau fag. I ny og næ lyder det som om det er for 'eliten', men der synes jeg nu ikke det skal skrues op. Vil man, kan man - det kræver bare lidt ekstra strukturering af tid. Det er sikkert vældigt nyttigt når man kommer videre i studielivet. Held og lykke! =)


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. februar 2009 af Jessica1

Jeg har selv 5 A-fag .. og synes egentlig ikke det er så hårdt . Man har jo valgt de fag netop af lyst, sååå :)

hvis du føler for engelsk, skal du da helt klart vælge det .. Det ville være måske bare liiidt "dræbende" at skulle lave en masse afleveringer, hvis faget ikke interessere dig ..

Kom til at tænke på, hvordan kan det være, at du kun har 3 A-fag? :S


Svar #8
25. februar 2009 af Articulation (Slettet)

#7: Min studieretning har kun et A-niveau fag ud over de to obligatoriske, så man skal selv vælge enten et eller to A-niveau fag til.


Skriv et svar til: Valgfag og A-niveau fag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.