Matematik

NULREGLEN

01. februar 2009 af delidolu (Slettet)

Hejsa ,,

Jeg i gang med at lave en opgave ,, hvor jeg skal finde en monotonilinje ..

vi har:

f '(x) = y(x2-9)

også skal jeg benytte nulreglen, hvor f ' (x) = 0

altså

0 = y(x2-9)
 

Er der nogen som kan få mig til at forstå hvordan nulreglen fungerer , kan simpelthen ikke se taktikken .. har også set i bogen ,, men forstår det ikke helt :D

og der står også at y > 0 ..

Håber I kan hjælpe mig hen ad vejen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2009 af peter lind

Nulreglen siger at et produkt af 2 faktorer er 0, så er mindst et af tallen 0. I det aktuelle tilfælde har du produktet af y og x2-9. Da y>0 må der så gælde x2-9 = 0


Svar #2
01. februar 2009 af delidolu (Slettet)

jo men er det nærmest bare noget man gætter uden at regne .. da y ikke er nul .. så siger vi x=3

x2-9=0

32-9=0

er resultatet så ikke: x=3

eller er det:

x2-9=0

hmm :S


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2009 af peter lind

Det har absolut ikke noget med gæt at gøre. Det er baseret på en matematisk sætning. Nulreglen.

Det er x2-9=0, som har løsningerne x=3 og x=-3


Svar #4
01. februar 2009 af delidolu (Slettet)

tusinde tak ,, har foorstået det nu :D


Svar #5
01. februar 2009 af delidolu (Slettet)

men når jeg så skal lave monotonilinjen, skal jeg så bruge både x=-3 og x=3 ??


Svar #6
01. februar 2009 af delidolu (Slettet)

er det ikke den positive jeg skal bruge fordi y>0  ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. februar 2009 af peter lind

Du skal undersøge fortegnet for f(x)  i  forskellige intervaller. Endepunkterne i intervallerne bestemmes af nulpunkterne for f'(x) og diffinitionsmaængden her altså -oo, +oo, 3 og -3. At y>0 betyder blot at du kan ignorere y. (jeg går ud fra at du med monotonilinjer mener monotoni intervaller)


Svar #8
01. februar 2009 af delidolu (Slettet)

har fundet ud af det :D


Svar #9
01. februar 2009 af delidolu (Slettet)

jeg gør følgende:

f '(2)=y(22-9)=y(-5)

f '(4)= y(7)

altså er intervallet for monotoni;

først er den aftagende til 3 og voksende derfra ..

altså

f er aftagende i ]-oo;3]

har min. i x=3

f er voksende i [3;oo[

??


Skriv et svar til: NULREGLEN

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.