Matematik

væksthastigheden for en bakteriekoloni

02. februar 2009 af flikflak (Slettet)

Hej.

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal bestemme væksthastigheden for dN/dt ved 40 timer. 

Opgaven lyder:

I et laboratorieforsøg undersøges hvordan en bakteriekoloni udvikler sig med tiden.

Antallet af bakterier N som funktion af tiden t, målt i timer kan skrives ved: N = 9560/(4,6*e^(-0,090*t) )

så skal jeg som sagt bestemme væksthastigheden. Jeg tror nok at jeg skal differentiere funktionen, men jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det og jeg ved heller ikke hvordan jeg skal komme videre efter den er differentieret, så jeg vil gerne bede om noget hjælp. 

På forhånd tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Se om ikke denne kunne være dig til hjælp: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=314903

(: Held og lykke.


Svar #2
02. februar 2009 af flikflak (Slettet)

Den har jeg set på, men forstår ikke helt hvordan jeg kan differentiere den. Jeg havde selv "differentieret" den til N=9560/(4,6*-0,090e^(-0,090*t) ), men når jeg så sætter t=40 ind giver det et stort negativt tal og det kan jeg ikke forstå.. Jeg tror måske det har noget at gøre med at jeg dividerer 9560 med resten af funktionen, men jeg ved ikke hvordan jeg skal differentiere den...


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Som du har skrevet det, så er N =9560/(4,6*e-0,090*t ) = 2078,26*e0,090*t, og det tror jeg ikke er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Er du sikker på, at gangetegnet efter 4,6 i nævneren ikke skal være et minus?


Svar #5
02. februar 2009 af flikflak (Slettet)

Ja, det er gange.. Men jeg har faltisk lavet en anden fejl. .

Funktionen hedder helt præcist N =9560/(1+4,6*e-0,090*t ) - jeg havde glemt at få 1'tallet med.. Men jeg kan stadig ikke få det til at passe..


Skriv et svar til: væksthastigheden for en bakteriekoloni

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.