Kemi

Initaialhastighedsmetoden

02. februar 2009 af Alient (Slettet)

Jeg sidder her og skal bestemme om en reaktion er af nulte, første eller anden orden udfra initialhastighedsmetoden.

Vi har lavet 4 forsøg, med 4 forskellige start koncentrationer af saltsyre. Vi skal så måle på gas der bliver udvundet af CaCO3.

CaCO3 (s) + 2H3O+ (aq) --> Ca2+ (aq) + 3 H2O (l) + CO2 (g)

Vi skal så udregne ud fra det fastlagte volumen (50 ml) af carbondioxid hvor stort faldet i oxoniumionkoncentrationen delta[H3O+], er i løbet af tiden tv.

Og derefter udregne initialhastighden ud fra dette fald.

altså udfra idealgasloven har jeg funden n af CO2, derefter har jeg fundet n af H3O+ igennem 1:2 forholdet, for derefter at regne c ud af oxoniumionkoncentrationen, og hvad så? nogen der kan komme med et hint?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Du skal udregne raten r0, der har enheden mol pr. L pr. sek. Opstil en tabel i excel hvor du har koncentrationen af H3O+ i en kolonne og r0 i den kolonne ved siden af. Husk jo højere koncentration af H3O+, jo højere er raten r0.

Så tager du log oxoniumkoncentrationen og log til r0 og afbilder log r0 op ad y-aksen og log oxoniumkoncentrationen hen ad x-aksen. Det skulle gerne være en ret linie, hvor hældningskoefficienten udgør hvilken orden der er tale om.

F.eks. hvis du får en ligning der siger y= 1,9994x+6,9365, så kan du konkludere at der er tale om en 2.ordens reaktion mht. oxoniumionen.

Jeg har lige lavet et lille eks. fra min bog.

mol/l             mol/(l*s)             x-aksen                  y-aksen
[ I  ] 0                        ro            log I  0                       log r0
0,005       0,00000036    -2,301029996    -6,443697499
0,0082     0,00000096    -2,086186148    -6,017728767
0,017       0,00000410    -1,769551079    -5,387216143
0,03         0,00001300    -1,522878745    -4,886056648

y = 2,0005x - 1,8429
R2 = 1
Heraf kan vi konkludere at der er tale om en 2.ordens reaktion og ratekonstanten K = 10^-1,8429

K=1,4*10^-2 mol/(l*s)


Skriv et svar til: Initaialhastighedsmetoden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.