Matematik

Rumgeometri

03. februar 2009 af katja200 (Slettet)

opg.

betragt linjen gennem punkterne A(-1,4,7) og B(5,-3,5)

a) bestem en parameterfremstilling for linjen gennem punkterne A og B

b) bestem en parameterfremstilling for linjestykket AB

c) ligger linjens skæringspunkt med xy-planen på linjestykket AB?

d) ligger linjens skæringspunkt med yz-planen på linjestykket AB?

jeg har lavet a) men kan ikke rigtig komme videre,, er der nogen som fatter de andre opgaver ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2009 af peter lind

b) Parameteren skal begrænses, så gennemløb af parameteren medfører at resultatet begrænses til liniestykket. Hvordan denne begrænsning findes er afhængig af den præcise parameterfremstilling. Mit gæt 0 <= t <= 1.

c) xy-planen er karakteriseret ved z=0.

d) yz-planen er karakteriseret ved x=0


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal starte med at tegne koordinatsystemet x,y,z. Så tegner du en linie gennm punkterne A og B. Da vi nu skal parametrisere ud fra koordinatsystemets origo, så er det smart at tegne stedvektoren til punktet A. Den kalder vi r0. Stedvektoren til punktet B kalder vi r. Så bliver vektoren fra A til B lig r-r0. Det kan du se, når du har tegnet.. Så får vi endelig den parametriske ligning for den rette linie gennem A og B til at være r = r0 +t*v, hvor v er en retningsvekltor for AB. Det skalære udtryk får så formen:

x=x0+a*t, y=y0+bt og z=z0+ct. Du kan så eliminere t af ligningerne og få følgende udtryk, som kaldes standardformen for den rette linie gennem (x0,y0,z0) parallel med vektoren v

(x-x0)/a = (y-y0)/b = (z-z0)/c

Nu har du npk til selv at kunne beregne det..


Svar #3
03. februar 2009 af katja200 (Slettet)

 hmm.. jeg er ikk helt med :(... når man har begrænset t, hvad så?

og når man fx. regner  at når z = o så får man t til et eller andet, hvad betyder det ?


Svar #4
03. februar 2009 af katja200 (Slettet)

de der formler siger mig ikk ret meget : (


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

En parameterfremstilling for liniestykket AB, må medføre, at 0≤t≤1, og t tilhører ´R så OA+t*AB=(-1,4,7)+t*(6,-7,-2). Så skulle hel liniestykket være dækket. Det kan skrives x=-1+6t, y=4-7t, z=7-2t


Skriv et svar til: Rumgeometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.