Matematik

Skæringspunkt

04. februar 2009 af zg (Slettet)

Hej

Jeg har en opgave, jeg ikke rigtig kan løse.
Jeg skal finde den billigste løsning for at lægge vandrør mellem to punkter.
Det ene punkt A er oppe i bjergene og der kosterdet 80 dollars per meter.
Så snart man kommer ned i dalen koster det 40 dollars per meter.
Det kan altså tegnes som en graf, hvor det ene punkt ligger på y-aksen og det andet punkt ligger under x -aksen. X-aksen angiver dalen/skæringspunktet mellem de 40 og de 80 dollars.

En ret linie er selvfølgelig den korteste vej, men i dette tilfælde ikke den billigste løsning.
Jeg er klar over, at jeg ved hjælp af Pytagoros kan udregne ”vejens” længde, men hvordan finder jeg nøjagtig det punkt, hvor den billigste løsning er? Jeg håber, man kan forstå mit spørgsmål.

På forhånd tak for hjælpen.
 

zg


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Kald det ene punkt P=(0,80), det på bjerget og det andet punkt = (x,40), det i dalen. Da den korteste vej (en ret linie) ikke kan være grafen, så skal du finde en anden matematisk model, der beskriver prisen som funktion af højden P=f(h).


Skriv et svar til: Skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.