Matematik

Parabel

04. februar 2009 af Natalie Dejabél (Slettet)

Hej er der nogen der kan hjælpe mig her, skal forklares simpelt for forstår det ikke ?

En parabel skærer x-aksen i x = 2 og x = 4 og går gennem punktet (-1,-18) hvordan finder man så funktionen? !


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2009 af piper (Slettet)

Hvis x-aksen skæres i x = 2 så er f(2) = 0 og tilsvarende er f(4) = 0. Desuden ved du at f(-1) = -18. Løs 3 ligninger med 3 ubekendte og find forskriften sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2009 af mathon

y = a(x-2)(x-4)         faktoriseret
og
-18 = a(-1-2)(-1-4)     hvoraf a kan beregnes

efterfølgende haves

y = a(x2-6x+8)         hvor den beregnede værdi for a kan ganges ind i parentesen


Svar #3
04. februar 2009 af Natalie Dejabél (Slettet)

#1 ved ikke hvordan man løser 3 ligninger med 3 ubekendte ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2009 af piper (Slettet)

Jeg regnede sådan set med i brugte lommeregner til den slags, men hvis du har svært ved at løse3 ligninger med 3 ubekendte, så kan du bare bruge sætningen om faktorisering. Den hører vist også gymnasiet til. Det er den der bruges i #2 og du kan læse om den på http://da.wikipedia.org/wiki/Polynomium under "polynomiets rødder".

Men hvis du gerne vil, så kan jeg godt vise dig, hvordan du kunne komme i gang med opgaven, hvis du vil løse den som 3 ligninger med 3 ubekendte.

De 3 ligninger er altså

0 = a * 22 + b * 2 + c

0 = a * 42 + b * 4 + c

-18 = a * (-1)2 + b*(-1) + c

På reduceret form:

I: 0 = 4a + 2b + c

II: 0 = 16a + 4b + c

III: -18 = a  - b + c

Så af III ses at c = b - a - 18. Indsæt dette udtryk i I og II. Nu har du to ligninger med 2 ubekendte. Du skal altså bare substituere dig igennem. Det var en måde af mange at komme i gang på. Så nu fås altså at

I: 0 = 4a + 2b + (b - a - 18)

II: 0 = 16a + 4b + (b - a - 18)

2 ligninger med 2 ubekendte har du nok stiftet bekendtskab med. Pointen er at du benytter dig af substitution.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. februar 2009 af mathon

kontrolberegning:

solve(0=a*2^2+b*2+c and 0=a*4^2+b*4+c and -18=a*(-1)^2+b*(-1)+c,{a,b,c})


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.