Engelsk

-ly endelser på engelsk

04. februar 2009 af Saraoa (Slettet)

Hej allesammen.

Jeg er blevet stillet til opgave at skulle forklare hvornår man bruger -ly endelser som f.eks. exstreme-ly og andre adjektiver, og hvornår man IKKE bruger dem :-)

Mit problem er så bare, at jeg simpelthen ikke kan finde noget på internettet. Det jeg har fundet pt. har modsagt hinanden, så ville høre om der var nogen der havde noget fornuftigt omkring dette emne, på hjertet?

Mvh. Sara 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2009 af Occulta (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. februar 2009 af katja200 (Slettet)

ADJEKTIV: - siger noget om ('lægger sig til') et substantiv/pronomen.
ADVERBIUM: - siger noget om udsagnsord, adjektiv, adverbium el. sætning (aldrig om substantiv!)
 

Hvad lægger sig til hvad i flg to sætninger:

He is awfully slow and slightly silly, but he'll soon be here.
Be friendly now and we shall have a lovely cup of tea.


Mange adjektiver bruges som adverbier ved tilføjelse af endelsen -ly:
awful-awfully; slow-slowly; slight-slightly...
Bemærk:

a) y ændres oftest til i: easy - easily; men: sly - slyly. b) e efter u bortfalder: true - truly.
c) le bortfalder: simple - simply. d) ll mister et l: full - fully.
e) ic bliver til ically: drastic - drastically (dog: publicly).

Adjektiv på -ly omskrives, hvis det bruges som adverbium: in a silly way; in a lovely/friendly manner.
 

Enkelte adjektiver bruges uændret som biord: daily, hourly, early, far, fast, little, long, much, straight, well, deathly, only, leisurely, masterly...


Visse adjektiver bruges uændret ELLER med -ly som adverbier. I så fald er der tit betydningsforskel
cheap(ly) = buy/sell/get cheap.
direct = direkte directly = (oftest) straks.
hard = hårdt/strengt/skarpt hardly = næppe.
most = mest/særdeles mostly = for det meste.
near = nær nearly = næsten.
 

håber det hjælper : )


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. februar 2009 af Tissi (Slettet)

Adjektiver (tillægsord) bruges, når man skal beskrive udsagnsordet, fx.:

Hun er ekstremt smuk

She is extremely beautiful


Brugbart svar (3)

Svar #4
04. februar 2009 af Occulta (Slettet)

#3 skrev
"Adjektiver (tillægsord) bruges, når man skal beskrive udsagnsordet"

Nej, det er ADVERBIER (biord), der bruges sådan. Altså dem, der typisk ender på -ly.

Adjektiver siger noget om substantiver/pronominer (altså navneord eller det, der kan stå i stedet for sådan et). Adverbier siger noget om "alt det andet" (verber, adjektiver, andre adverbier, hele sætninger).

 I dit eksempel "she is extremely beautiful", siger "extremely" noget om beautiful, som er et adjektiv - derfor ly-endelsen.


Skriv et svar til: -ly endelser på engelsk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.