Kemi

Aktiveringsenergi

05. februar 2009 af 615243 (Slettet)

Hej!

Jeg er har været i gang med en kemirapport siden klokken et idag.. Så jeg er gået lidt ned! Det gik fint nok, indtil den her opgave kom frem:

Krybdyrs temperatur, og dermed deres aktivitet, afhænger meget af omgivelsernes temperatur. Ved lavere temperatur forløber de fysiologiske processer langsommere og dyrets bevægelser bliver langsommere. En hugorm bevægelseshastighed er ca. 11 m i minuttet ved en kropstemperatur på 30 oC. Hvilken bevægelseshastighed vil du forvente at hugormen har ved:
- 40 oC
- 10 oC
- 0 oC

 

Er der nogen der kan lave et af de temperaturer som eksempel?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Hvis man antager at en hugorms fysiologiske proces er retlinet, er det bare at finde hældningskoefficienten, 11/30 = 0,36666667.

y (m) = 0,366666667*x (oC)

y = 14,67 m ved 40 grader

y = 3,67 m ved 10 grader

y = 0 m ved 0 grader

Men fysiologiske processer er ikke retlinet som funktion af temperaturen. Fysiologiske processer er afhængig af de enzymatiske processer der dels laver energi til musklerne men også 1000-vis af andre biologiske processer for at opretholde livet. Enzymer aktivitet er temperaturafhængig både ved høje og lave temperaturer. Tænk bare på når du har feber, så ligger man bare i sengen og er træt helt ind i knoglerne. Det samme hvis kropstemperaturen kommer under 33 grader, så begynder man også godt nok at blive slap i betrækket! Det er enzymprocesserne der bliver inhiberet. Det betyder så at det for slangens vedkomne er muligt at den kun kan komme 9 m ved 40 grader. Funktionen er logistisk dvs. har form som en s-kurve eller et Bjerrumdiagram, hvor vandret er nul aktivitet, mens at stigende hældningskoefficient betyder stigende aktivitet. Den største aktivitet findes i "ækvivalenspunktet" og for os mennesker er det 37,5 grader. Kommer vi over 43 - 44 grader i længere tid så bliver hældningskoefficienten også 0 og 0 betyder kaput.


Svar #2
08. februar 2009 af 615243 (Slettet)

TUSIND tak :-)

Du har lige reddet min dag ;-)


Skriv et svar til: Aktiveringsenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.