Fysik

satellit - gravitationskraft

05. februar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

Hej jeg sidder med en fysikopgave jeg ikke lige helt kan gennemskue, håber der er nogen der vil hjælpe mig lidt på vej.

Satellitten Genesis befandt sig i 2,5 år i samme punkt på forbindelseslinjen mellem solen og jorden.

Her kunne satellitten under påvirkning af den samlede gravitationskraft fra solen og jorden følge med jorden i dens cirkelbevægelse rundt om solen.

Jeg har fået til opgave at bestemme den afstand fra jorden Genesis skal befinde sig i for at forblive i det samme punkt på forbindelseslinjen mellem solen og jorden

- jeg kender alle masserne og selvfølgelig jordens omløbstid.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Satelittens vinkelhastighed skal være den samme som jordens.


Svar #2
05. februar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

jeg ved at de skal have samme omløbstid

men jeg kender kun formlen for beregning af omløbstid for en cirkelbevægelse i et centralt tyngdefelt t0 = 2 ·π · √(r3/(G·M))men den kan jeg vel ikke bruge da jeg jo har to masse at tage højde for?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Hvis den skal have samme omløbstid som jorden skal den altid befinde sig på en linje imellem jorden og solen. Dermed kan du godt beregne den effektive tyngdekraft på satelitten.


Svar #4
05. februar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

F = Fs - Fj ⇔ F = G * ((Ms*m)/(r-x)2) - G * ((Mj*m)/x2)

hvor Ms = solens masse    Mj = jordens masse  m = satellittens masse r = afstand mellem solen og jorden   x = afstand mellem jorden og satelliten


Svar #5
05. februar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

men hvordan kommer jeg videre med det for hvor kender jeg F fra?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Det vil jeg mene, ja. Så har du kraften på satelitten.


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Kig på formlen for jævn cirkelbevægelse.


Svar #8
05. februar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

F = m * w2 * r  ?


Svar #9
05. februar 2009 af guldoggrønneskove (Slettet)

F = Fs - Fj ⇔ F = G * ((Ms*m)/(r-x)2) - G * ((Mj*m)/x2) = m * w2 * (r-x) ⇔ G * (Ms/(r-x)2) - G * (Mj)/x2) = w2 * (r-x)


Skriv et svar til: satellit - gravitationskraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.