Matematik

find a og b i hånden-eksponentiel vækst

06. februar 2009 af Amandaskat (Slettet)

Hej.

f(x)=b*ax, funktionen går igennem punkterne (2,20) og (4,80), find a og b?

Jeg ville godt kunne gøre dette på lommeregneren, men hvordan kan jeg gøre det i hånden?

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

to ligninger med to ubekndte

1) b*a2=20

2) b*a4=80

2/1 = (b*a4)/b*a2) = 4<=> a2=4


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. februar 2009 af Roffe (Slettet)

Hmmm - talte med min datter om det i aftes...

Du har de to punkter, hvor ligningen skal være opfyldt:

20=b*a2   og 80=b*a4

Så isolerer du b på i den første:

20=b*a2 ⇔ b=20 / a2

Hvilket indsættes i den anden ligning

80=20/a2  * a4  = 20 * a4/a2 = 20 * a (4-2) = 20 * a2  ⇔

80/20=4=a2 ⇔ a=2

Så indsættes denne værdi i én af de første ligninger

20=b*22 = b*4 ⇔ b=20/4=5

Det vil sige, at din løsning ( ligningen ) er:

f(x) = 5 * 2x

Kan man også lave det på en lommeregner? Smart!

Men Morsings løsning er nu mere elegant!


Skriv et svar til: find a og b i hånden-eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.