Kemi

Aktiveringsenergi

11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

Hej

Jeg har fået stille en opgave som jeg har vedhæftet.

jeg har lavet a og b, og fået

a = førsteordenreaktion

b = -- 0.002625

men jeg er gået i stå i sprøgsmål c, nogen som vil være så rare at hjælpe :-)?

Vedhæftet fil: hh.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Hint: Benyt den udvidede Arrhenius ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Arrhenius equation:

k = A *e^(-Ea/(R*T))

Ln K = Ln A - Ea/(R*T)

plot Ln K op ad y- aksen og 1/T hen ad x-aksen.

Så er skærring med y-aksen = Ln A

hældningskoefficienten er = -Ea/R


Svar #3
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

-Ea/R - det er så aktiveringsenergien..

Dvs:

 –(Ea / R) = 0.118417 og derpå er Ea = -0.118417 * R
 

R = gaskonstanten,= 8.314 J/mol*k
 

Dvs aktiveringsenergien Ea = -0.118417* 8.314 = - 0.984519 J/mol    ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Nej resultatet er ikke rigtigt. Husk A i Arrhenius er en pre-eksponentiel faktor med enheden 1/sekunder.

Jeg vil mene du skal finde den nye k i A = A0*e^(-k*t) ved 134 grader. Så prøv at plotte Ln til denne k og 1/(273,15 + 134).

Giver det noget fornuftigt?

Du skulle gerne få en A i Arrhenius der ligger mellem 1*10^10 og 4*10^15, ja det er et stort tal...........

Ea tror jeg ligger mellem 100 - 300 kJ/mol.

Så har du lidt at gå efter.............................


Svar #5
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

jeg får 4694 J/mol ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2009 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=640181


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Hvis du plotter (x,y) = (1/T1;Ln K1) som det ene punkt og (x,y) = (1/T2;Ln K2) som det andet og tegner den rette linie mellem de to punkter, så får du følgende ligning: y = 45749,1210x - 115,3694
R2 = 1,0000, hvor hældningskoef. = - Ea/R

Ea = - 45749,1210 * 8,3145 = -380381 j/mol = -380 kj/mol

Den Pre. eksp. faktor A = e^115,3694 = 1,27E50

Det er da pisse smart..............................

Det samme resultat for Ea får jeg når jeg bruger den formel Mathon skrev op.

Ea = ln(k2/k1)*R*(T2*T1)/(T2-T1) med enheden J/mol

-380381 j/mol = -380 kj/mol


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. marts 2009 af WILDERT (Slettet)

Hvor får du K1 og K2 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

K1 og K2 kommer fra 1.ordens udtrykket ved hhv. 160 grader og 134 grader.

A = A0 * e^(-k1*t) v. 160 grader

A = A0 * e^(-k2*t) v. 134 grader

Tag også lige et kig på #6.


Skriv et svar til: Aktiveringsenergi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.