Matematik

Bestemme b og c i 2.gradsligning

12. februar 2009 af 03amch (Slettet)

 Hej,

Jeg har et problem med en opgave der lyder således:

Grafen for f(x) = -x^2+bx+c har toppunkt i (2,1), Bestem b og c.

Behøver ikke nødvendigvis et svar, men lidt hjælp til hvordan jeg finder frem til det rette resultat ville være rart!

-MC


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Hint: Kig på toppunktsformlen.


Svar #2
12. februar 2009 af 03amch (Slettet)

 Jamen jeg tænker bare at når jeg hverken har b eller c, hvordan skal jeg så kunne bruge toppunktsformlen eller diskriminant formlen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

du kender jo koordinatsættet til toppunktet og du ved hvordan du finder disse ved hjælp af toppunktsformlen. Nu gælder det om at sætte tal ind og løse ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Du vil få et ligningssystem a to ligninger med 2 ubekendte(c og b)


Svar #5
12. februar 2009 af 03amch (Slettet)

 Ja ok, så tror jeg at jeg er med. Må lige prøve at lege lidt med det.


Svar #6
12. februar 2009 af 03amch (Slettet)

 Hmm troede jeg havde fundet en måde at gøre det på, men det har jeg åbenbart ikke. Det jeg gjorde var at isolere -b og -d i toppunktsformlen. Der fik jeg -b til at være -4. Det vil altså sige at b = 4 og jeg fik -d til at være -4, så det vil sige at d = 4. Herfra prøvede jeg at isolere c i diskriminant formlen, men enten har jeg gjort det forkert, eller også kan det ikke lade sig gøre, jeg fik i hvert fald et forkert resultat. Nogen der kan komme med en lille hjælp til hvad jeg gør forkert, og hvad jeg evt. skal gøre i stedet for?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2009 af dnadan (Slettet)

x koordinaten:

x=-b/(2a), her er x=2 og a=-1 dvs:
 

2=-b/(-1*2)=b/2 <=> b=4

y koordinaten:

y=-d/(4a) = -(b2-4ac)/(4a)

b kendes, y kendes, a kendes:

1=-(42-4*(-1)*c)/(4*(-1))=-(16+4c)/(-4)=(16+4c)/4=4+c <=> c=-3

Der tjekkes:

x=-4/-2=2 og y=-(16+4*(-3))/(-4)=-4/-4=1 Pengene passer hermed :-)


Svar #8
12. februar 2009 af 03amch (Slettet)

 Aaahh nu kan jeg se pointen, men har selv lige løst den på en anden måde. Det var ved at bruge formlerne b= -2ah og c= ah^2 + k. Her er (h,k)=(2,1). Det er  vidst den nemmeste måde at finde frem til det på!


Skriv et svar til: Bestemme b og c i 2.gradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.