Matematik

Monotoniintervaller?

13. februar 2009 af Alloo (Slettet)

Funktionen f er givet ved f(x)=0,5x-√(x). Angiv monotoniintervllaenre og grafens skæring med x-aksen.

Jeg har fundet den afledede, hvorefter jeg har sættet denne med 0 og løst mht. x, jeg får at f '(x)=0⇔x=1

Hvad gør jeg så for at angive monotoniintervallerne og skæringen med x-aksen??


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

Hvis du vil finde skæring med x aksen kan du jo altid sætte den oprindelige ligning alig o og derefter isolere x får at få værdierne.

mht til monotoniundersøgelsen kan du jo afgøre omhvorvidt du har fundet lokalt min eller lokalt max  ved at bruge den afleddet.


Svar #2
13. februar 2009 af Alloo (Slettet)

det er snarre globalt min jeg har fundet..


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

ja okey er det sikkert har ikke kigget nærmere på det :) men så kan du ihvert fald konkludere at du har fundet et min for funktionen og eventuelt angive intervallerne hvor funktionen er hvv aftagende og voksende.  

mth til skæringen med x aksen vil man også kunne finde resultatet ved at kigge lidt nærmere på forskriften. f(x)=0,5x-√(x).  0 må givetvis være en løsning oh hvis tallene 0,5*x og √(x). skal være det samme tal må x være 4  


Svar #4
13. februar 2009 af Alloo (Slettet)

jeg får at den er voksende fra 0,5 til ∞ en der kan berkæfte? hvordan kan jeg finde det HELT KORREKTE monotoniinterval?

Jeg får nulpunktet til x=1 så jeg finder på værdier over og under 1 og indsætter i den afledede hvorefter jeg kan afgøre om der tale om monotony voksende eller aftagende værdier, men jeg kunne jo også indsætte 0,1?? Hvordan kan man afgøre om han har det helt rigtige interval? Jeg kunne også sige at den er monotont voksend efra 0,1 til ∞


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

du ved at x=1 er dit globale minimum ( det var ihvert fald det indtryk jeg fik). Det vil sige, da funktionen er kontinuert, at samtlige hældningsværdier "på hver sin side " af 1 er hhv negative og positive. det vil sige fra 0;1 er den aftagende og derfra vokser den.


Svar #6
13. februar 2009 af Alloo (Slettet)

så  jeg kan ikek sige at den vokser fra 0,5, den vokser derimod fra 0,1? Men hvorfor, det kan jeg ikke se den vokser da også fra 0,5?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

altså din afleddet vil da gi dig et negativt resultat i 0,5 og såfremdeles til du når 1 hvor den vil være 0 og på den anden side af 1 vil den være positiv   


Svar #8
13. februar 2009 af Alloo (Slettet)

Det her fatter jeg bare hat af.. Kan jeg få en til at fremvise udregninger, således at jeg kan se hvad det er man SKAL?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

f(x)=0,5x-√(x).

f'(x) = 0,5-(1/(2*√x))

0=0,5-(1/(2*√x)) (=)

x=1

værdi mindre end 1 men større end 0:

f'(0,5) = 0,5-(1/(2*√0,5)) =-0,21

værdi større end 1: 

 f'(2) = 0,5-(1/(2*√2))  =0,15

altså er x=1 minimum.

Dvs for alle x værdier under 1 vil hældningen være negativ og funktionen vil derfor være aftagende i intervallet ]0;1] .  for alle x værdier over 1 vil hældningen være positiv og funktionen vil derfor være voksende i intervallet [1;uendelig[ . Muligvis lidt sjusk med klammerne i intervallerne.  


Svar #10
13. februar 2009 af Alloo (Slettet)

Se det gav mening bedre mening! Ser ud til at være rigtigt det jeg har lavet, bortset fra klapperne! :-S

Tak skal du have! .-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. februar 2009 af mathon

f(x)=0,5x-√(x)  x ≥ 0

f '(x) = (1/2) - (1/2)x  x > 0

ekstremum kræver
f '(xo) = (1/2) - (1/2)xo = 0

hvoraf
(1/2) - (1/2)xo= 0                  multipliceres med  2

1 - xo = 0                              multipliceres med xo½      

xo½  - 1 = 0                              xo½ isoleres

xo½ = 1                                    kvadreres

xo = 1

monotoniintervaller
x € ]0;1[       og       x € ]1;oo[

monotoniforhold
for 0<x<1 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x>1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
 

hvoraf ses,
at
f(x) har minimum for x = xo = 1


Skriv et svar til: Monotoniintervaller?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.