Matematik

Løsning af ligning med to x'er.

16. februar 2009 af lottebotte (Slettet)

Jeg har brug for hjælp til en simpel ligning . Jeg har fundet løsning med solve men skal bruge mellemregningerne ..

x-1/x+2=3

På forhånd tak . :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2009 af Pettson

Jeg ville begynde med at fjerne brøken, der har x i nævneren - ved at gange alle led på begge sider af lighedstegnet med x.


Svar #2
16. februar 2009 af lottebotte (Slettet)

Tak .

Men så får jeg -1/6 , og solve siger det skal blive -7/2 ?

Kan ikke finde ud af hvad jeg gør forkert .


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2009 af Pettson

Prøv at vise din beregning her, så er der sikkert nogen, der kan hjælpe dig med at finde evt. fejl ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. februar 2009 af Dynin (Slettet)

For x≠-2 er


Svar #5
16. februar 2009 af lottebotte (Slettet)

# 4 Mange tak for udregningen . :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2009 af Biochem (Slettet)

(x-1)/(x+2)=3⇔x+2≠0 (1)⇔(x-1)/(x+2)-3=0⇔-3+((x-1)/(x+2))=0⇔-3(x+2)/(x+2)+(x-1)/(x+2)=0⇔

(-3(x+2)+(x-1))/(x+2)=0⇔(-(3x+6)+(x-1))/(x+2)=0⇔(-3x-6+x-1)/(x+2)=0⇔(-2x-7)/(x+2)=0⇔-(2x+7)/(x+2)=0

⇔(2x+7)/(x+2)=0⇔2x+7=0⇔2x=-7⇔x=(-7)/2⇔x=-3,5


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2009 af Pettson

#4 og #6

I vælger begge at opfinde og indsætte parenteser, som ikke er vist i #0, så I løser en anden opgave end den stillede:
x-1/x+2 er ikke det sammen som (x-1)/(x+2).

#4

Det går galt til aller sidst i din beregning: -2x = 7 <=> x = -7/2


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#7 ups ja en lille regnefejl til sidst … men det tror jeg #0 gennemskuede ;-)
Angående ”opfinde og indsætte parenteser”, så tager du fejl … dels viser facit at der skulle parenteser til og dels, som ofte sker her på SP i matematik-delen, glemmer spørgeren at sætte parenteser .. ikke sandt?
Tager jeg (og #6) fejl af parenteserne så haves for x≠0
x-1/x+2=3 ⇔ x-(1/x)+2=3 ⇒ x2-1+2x=3x ⇒ x2-x-1=0 ⇒ ... ⇒ x=½±½√5
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2009 af Pettson

#8

Jeg vil straks bekende, at jeg ikke aner, hvad 'solve' er.
Og du kan sagtens have ret i, at matematik-spørgere undertiden glemmer parenteser.

Men et generelt spørgsmål melder sig: er vi ikke nødt til at 'tage spørgeren på ordet'?


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#9 måske ja ... som jeg ser det har #0 kun oprettet 2 indlæg ... giv hende dog en chance! ... Vi har alle været nye her, ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. februar 2009 af Pettson

#10  Jo da. Selvfølgelig.

PS   Kan du ikke lige fortælle, hvad 'solve' er?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. februar 2009 af Ida B (Slettet)

#11: Solve er det samme som beregn, altså når man sætter computeren eller lommeregneren til at finde resultatet selv.


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. februar 2009 af Pettson

#12   Tak


Skriv et svar til: Løsning af ligning med to x'er.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.