Kemi

Opløseligheden af CaCl2 i NH3

16. februar 2009 af emporiong (Slettet)

60 mL 1,5 M ammoniakvand og 15 mL 0,1 M CaCl2 blandes og der opstår en ligevægt.

a. dannes der bundfald af calciumhydroxid?

opløselighedprodukt for Ca(OH)2= 4 * 10 ^-6 M^3

ligevægtskonstant for NH3 = 2 * 10 ^-5 M

hvor kan jeg beregn denne opgave?

nogen god ide? eller nogen gider og regn den ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Der er ikke brug for at regne i denne opgave, der er brug for at tænke sig om!

Jeg skriver først reaktionen op og afstemmer:

2H2O + CaCl2 + 2NH3 -------> Ca(OH)2 + 2NH4Cl

a) Dannes der bundfald af calciumhydroxid? Dette spørgsmål omformuleres lige til:

Vil ovenstående reaktion finde sted?

"Man kan fremstille en svagere syre af dets salt ved behandling med en stærkere syre."

"Man kan fremstille en svagere base af dets salt ved behandling med en stærkere base."

Så derfor slår jeg pKb værdier op for NH3 og calciumhydroxid.

pKb NH3 = 4,75 (svag base)

Ca(OH)2 regnes for en stærk base. dvs pH = 14 + log [OH-]

Så vi kan konkludere at ovenstående reaktion ikke finder sted, fordi ammoniak er svagere som base end calciumhydroxid. Det betyder endvidere, at der ikke dannes bundfald af Ca(OH)2.


Skriv et svar til: Opløseligheden af CaCl2 i NH3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.