Kemi

Ækvivalenspunkt - titrering af ethansyre med natriumhydroxid

17. februar 2009 af mkmette (Slettet)

Når man titrerer ethansyre med natriumhydroxid, hvor ligger ækvivalenspunktet så rent teoretisk? Er der ikke et sted hvor man kan slå det op, så man kan få det teoretiske og dermed bedømme ens eget resultat derudfra?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2009 af dnadan (Slettet)

det ligger ved pH=8,8(sådan ca.)


Svar #2
17. februar 2009 af mkmette (Slettet)

Ja det havde jeg hørt noget om, men ved du hvor man kan finde dette? Det ville være rart at vide til en anden gang og for en ordensskyld, så man kender sine kilder :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#0. Hej.

Betragt reaktionen:

                              CH3COOH(aq) + OH-(aq) → CH3COO-(aq) + H2O(l)

...hvor Kb = [OH-][CH3COOH]/[CH3COO-] = x2/(c - x)    (bemærk brøken er reciprok og der er brugt Kb) ⇔ x = [OH-] = (-Kb + √(Kb2 + 4·c·Kb))/2

Da er pH = -log[H3O+] = -log(Kw/[OH-]) = -log(Kw/((-Kb + √(Kb2 + 4·c·Kb))/2))

Lad Kw = 1·10-14 og Kb = 5.75·10-10 (acetat) ved 25 ºC. Vi lader endvidere det dannde CH3COO-(aq) have en koncentration på "c" = 0.050 M (kan nemt beregnes ud fra den anvendte koncentration af CH3COOH(aq) og OH-(aq)). Da fås

     pH = -log((1·10-14)/((-(5.75·10-10) + √((5.75·10-10)2 + 4·(0.050)·(5.75·10-10)))/2)) = 8.73

Bemærk at pH-værdien afhænger af den anvendte koncentration. Havde koncentrationen af CH3COO- været 0.100 M havde man fået pH = 8.88.

(Ovenstående er altid fint at vedlægge som bilag til en evt. rapport.) :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmm.. spørgsmål Darwin, har nemlig syre/base test i morgen. OH^- er jo fuldstændig.

Det man skal gøre er det ikke bare at man ved at OH^- er fuldstændig reaktion..

Så tager man c-basen, hvis vi siger c-basen er lig 5 M, så er c af OH^- også lig 5 M.

Så siger man så.

pH = 14 - pOH <=> pH = 14 - (-log[5])..

Er jeg helt off? Har kun kemi b-niveau, så.. men ja, er det helt forkert at tænke sådan.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2009 af Darwin (Slettet)

#4.

For monovalente(*) stærke baser kan deres pOH-værdi udregnes ud fra pOH = -log(cb) (**). Det følger derfor, at pH for en monovalent stærk base kan udregnes som pH = 14 - (-log(c)) = 14 + log(c), idet pH + pOH = 14 ved 25 ºC.

At formlen (**) kun holder for stærke baser kommer af, at kun stærke baser dissocierer fuldstændigt ved en reaktion med vand, som fx i NaOH(aq)'s tilfælde:

NaOH(aq) + H2O(l) → OH-(aq) + Na+(aq) + H2O(l)   (ligevægten er helt forskudt mod højre)

NaOH(aq) er omdannet til OH-(aq) i forholdet 1:1, dvs. [NaOH(aq)]start = [OH-]slut. Eller da [NaOH(aq)]start = cNaOH får vi cNaOH = [OH-]. Så for netop monovalente stærke baser - og kun disse! - giver det derfor god mening, at udregne pH som:

pH = 14 + log(cb), hvor cb er den formelle koncentration af basen.

(*) En monovalent base refererer til, at den netop modtager én ækvivalent H+ (såsom NaOH(aq)).


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. februar 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

hmm okay.. Forstår det godt.. men det bare så forvirr. altså ligningsregnestykkerne på computer :/ Altså det jeg skrev, er det så rigtig nok : o.. 


Skriv et svar til: Ækvivalenspunkt - titrering af ethansyre med natriumhydroxid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.