Samfundsfag

Politiske ideologier på energi-området

19. februar 2009 af Rivaldo07 (Slettet)

Helle guys.


Jeg sidder med en samfundsfagsopgave, og deri lyder et af spørgsmålene
"I bilag D1, D2 og D3 præsenteres uddrag af tre danske partiers energipolitik.
Undersøg, hvilke politiske ideologier, der kommer til udtryk i de tre bilag."

Ideologier har desværre altid været min svage side, så jeg er desværre stået helt af. Jeg ved faktisk ikke hvordan jeg skal komme igang, så jeg håber I kan være behjælpelige på det område.
 

En af teksterne lyder:

"SF vil, at Danmarks energiforsyning skal "vendes om", så den baseres på anvendelse af vedvarende energi. Fossile brændsler skal kun anvendes på de områder, hvor vi ikke har et alternativ endnu. Alternativer opstår ikke af sig selv – det forudsætter politisk vilje til at ændre tingene og forskning, udvikling af nye teknologier som fx biler, der kører på brændselsceller baseret på brint.

Den politik, SF foreslår giver samfundet tre gevinster:

1. Langt mindre belastning af klima og det nære miljø.

2. Uafhængighed af import af brændsler og dermed større stabilitet i priser og forsyning.

3.Vi kan blive førende som eksportører af miljørigtige teknologier. Det betyder øget beskæftigelse og øgede eksportindtægter.

Det er dumt ikke at udnytte disse muligheder. Og det er uansvarligt hvis vi ikke påtager os et medansvar for kommende generationers klima.

Vi har allerede mange af teknologierne, andre vil komme til hvis vi er visionære og satser. I dag hæmmes denne udvikling af to ting:

* Manglende politisk vilje til at håndtere klimapolitikken ved at vi i de rige lande, der udsender mest CO2 rydder op i eget hus

* Manglende vilje til at etablere fair konkurrence på markedet.

Der tales ofte om, at vedvarende energi er for dyrt. Men faktisk holdes prisen på energi fra kul, olie og naturgas kunstigt nede. Den "sorte" energiproduktion betaler nemlig kun en mindre del af omkostningerne på klima, nærmiljø og sundhed. Det kaldes ofte for "de eksterne omkostninger" – omkostningerne for miljøet.

SF går ind for, at disse miljøomkostninger skal tælle direkte med i prisen på energi. Hvis det var tilfældet i dag, ville vindenergi være billigere end kulenergi.

SF går ind for at de nye energiteknologier støttes i startfasen så de kan komme ind på markedet. Det kan enten ske ved at kræve, at en del af markedet skal dækkes af nye energiteknologier eller gennem en midlertidig prisstøtte, en miljøbonus."

Jeg vil meget gerne lave det selv, derfor poster jeg kun én af teksterne, og håber, at I kan hjælpe mig med at analysere frem til svaret. Hvad skal jeg kigge på, hvordan skal jeg arbejde mig frem? Hjælp hjælp hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2009 af casparado (Slettet)

Okay det du skal kigge på det er hvordan og i hvilket omfang vil SF regulere markedet, vil SF blot stimulere markedet dvs. fremlægge incitamenter til at virksomhederne selv ændrer produktion, eller er det staten der skal lovgive og pålægge virksomhederne ansvaret. Læg også mærke til de subdicidier som SF vil give virksomhederne... Kan du følge tankegangen?


Skriv et svar til: Politiske ideologier på energi-området

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.