Kemi

Hjælp!!

09. november 2004 af Prawn (Slettet)
Mangler hjælp til følgende kemi opg:

Et bestemt rumfang af 1,00 M NaOH tilsæattes 100 mL 0,100 M H3PO4 - opløsning for at få en "phosphat-puffer" med pH på 7,21.

Beregn dette rumfang?

Hvordan skal det gøres?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2004 af frodo (Slettet)

pufferligningen:

pH=pKs + log(nB/nS) = pKs + log(1,00M*V/0,01):

7,21 = 2,12 + log(100*V)

Løs for V, og bemærk at V kommer ud i liter.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

#1: Jeg kan ikke se, at du tager højde for, at noget af fosforsyren reagerer med hydroxidionerne ved reaktionen:

H3PO4 + OH- -> H2PO4- + H2O

Pufferligningen

pH = pKs + log(nB/nS)

er korrekt, men med de værdier du foreslår, får man V = 1230L, hvilket virker usandsynligt.

Vi betragter syre-base parret (S/B)

(H3PO4/H2PO4-): "fosfatpuffer"

Før reaktionen er

nS(før) = 0.100M*0.100L = 0.0100 mol
nB(før) = 0

og efter reaktionen er

nS(efter) = (0.0100mol)-(1.00M)*V
nB(efter) = (1.00M)*V

Vi glemmer for et øjeblik enhederne. Så du skal løse ligningen

pH = pKs + log(V/(0.0100-V))

med hensyn til V, når pH=7.21, pKs = 2.12 (jf. s.38 i Databog Fysik-Kemi, 10.udgave, 2000).

Resultat: V = 0.0100L (3 betydende cifre). Det virker mere sandsynligt.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Prawn, prøv at give dit indlæg en mere sigende titel. Fx "pufferopgave i kemi". Så er der større chance for, at folk gider hjælpe dig. Titler såsom "Hjælp" og "Haster" bliver oftest ignoreret.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. november 2004 af frodo (Slettet)

ja, jeg undskylder ærbødigst. det er naturligvis stofmængden af H2PO4-, der er nB! Kig bare på #2.

Svar #5
09. november 2004 af Prawn (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen!!! Skal forsøge at gøre mine titler mere signende en anden gang!

Skriv et svar til: Hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.