Matematik

Logaritmeopgave

20. februar 2009 af rodjarodja (Slettet)

En patient har taget en pille med 800 mg smertestillende middel. Blodprøver viser, at massen af stoffet i patientens blod aftager som vist i tabellen:

Tid        0 - 10 - 20 - 30 - 40 - 50

Masse  800 - 560 - 390 - 270 - 190 - 135

For at midlet kan være effektivt, skal indholdet i blodet være over 300 mg.

Hvor timer går der, før patienten skal tage den næste pille?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

start med at tegne den op, så kan vi snakke om det bagefter


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2009 af peter lind

Jeg vil gætte på at du skal lave regression på opgaven. I betragtning af din overskrift skal du muligvis lave lineær regression på logaritmen af af masse. Det kan også være eksponentiel regression.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

der gives ikke et hint om hvilket sammenhæng tallene i tabellen har  ? I såfald skal du med garanti benytte dig af en form for regression.


Svar #4
20. februar 2009 af rodjarodja (Slettet)

Jeg skal først beregne halveringstiden. Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

hvis du skal beregne halveringstiden lyder det umiddelbart som om du har med en eksponentiel funktion at gøre. Men hvor at beregne halveringstiden skal du bruge en forskift. Som du kan finde ved at bruge expreg. 

her efter kan du bruge formlen ln(1/2)/ln(a)=halveringstiden

du kan self også lave et overslag udfra dine værdier, men det bliver lidt noget hø.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Hver gang tiden vokser med 10 (benævnelsen er åbenbart en hemmelighed), multipliceres massen med ca. 0,7. Der er altså tale om eksponentiel vækst b*aX, hvor b = 800, og a10 = 0,7, hvilket giver          a = 0,965. Dvs., hvis massen til tiden t er m(t), så er m(t) = 800*0,965t.

Jeg kan ikke svare på spørgsmålet uden at kende benævnelsen for tiden.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det, du skal gøre i dette tilfælde, er at antage, at sammenhængen mellem baggrundsvariable og responsvariable er eksponentiel. Så tager du den naturlige logaritme af responsvariablerne, og så kan du lave lineær regression på tallene. Den lineære regression har jeg redegjort for andet sted på Portalen (s.d.) Det er en længere udredning, derfor har jeg ikke energi til at lave det igen her. Søg det selv.


Skriv et svar til: Logaritmeopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.