Matematik

L'hopitals regel

21. februar 2009 af mathjælp (Slettet)

Min viden om grænseværdier er lidt rusten.

Jeg vil finde grænseværdien for -x^n*exp(-x) for x gående mod uendelig (n er et vilkårligt naturlig tal). Det giver "-oo"*"0", så jeg skal bruge l'Hopitals regel.

Jeg omskriver det til

exp(-x) / (1/b*n)= = exp(-x)/b^-n

Differentieret giver det

exp(-x)/-n*b^(-n-1)

Grænseværdien for det udtryk for n -> oo er

0/0 = 0

Er det korrekt argumenteret?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

L'Hospitals regel drejer sig om to funktioner, der hver går mod 0 (eller mod uendelig, når x går mod et bestemt værdi fra højre, men skal jeg forstå din formel sådan her f(x) = -xn/(ex) eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

L'Hospåitals regel udtaler sig om differentialkvotienten af en brøk, hvor såvel tællerfunktionen som nævnerfunktionen går mod grænseværdien 0, når x går mod et fat tal fra højre, altså:

Lim f(x)=Lim g(x) = 0 for x→a+ og desuden Lim f'(x)/g'(x) = L, hvor L er endelig eller +/- uendelig, så er grænseværdien Lim f(x)/g(x) = L for x→a+, men jeg synes ikke dine funktioner opfylder betingelsen 0/0 eller ∞/∞

L'Hospitals regel bruger man i øvrigt kun ved ubestemte former, når man ikke kan finde på andet.

Jeg kan ikke rigtigt gennemskue, hvad du har skrevet.


Svar #3
21. februar 2009 af mathjælp (Slettet)

Ups, jeg kom vist til at skrive forskellig variabelnavne (og et par fortegnsfejl)!

Det er vist lidt forvirrende, nu prøver jeg lige igen:

Jeg vil finde grænseværdien for -x^n*exp(-x) for x gående mod uendelig (n er et vilkårligt naturlig tal). Det giver "-oo"*"0", så jeg skal bruge l'Hopitals regel.

Jeg omskriver det til

-exp(-x) / (1/x*n)= = -exp(-x)/x^-n

Differentieret giver det

exp(-x)/-n*x^(-n-1)

Grænseværdien for det udtryk for n -> oo er

0/0 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #4
21. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

nu har jeg to gange skrevet noget, og hver gang har jeg fået besked, at det ikke kunne gennemføres


Svar #5
21. februar 2009 af mathjælp (Slettet)

Altså, jeg vil finde grænseværdien for

lim x -> oo for

-x^n*exp(-x), hvor n er et naturligt tal.

Som det står nu giver udtrykket -oo for det første led og 0 for det andet led.


Brugbart svar (2)

Svar #6
21. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Lad n>0 være givet og sæt g(x)=-xn og h(x)=ex. Da kan din funktion skrives som g(x)/h(x) og du har

g(n)(x)/h(n)(x)=-n!/h(x) → 0 for x→∞ som ved successiv brug af L'Hôpitals regel giver

-xne-x=g(x)/h(x)→0 for x→∞


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2009 af Dynin (Slettet)


Svar #8
22. februar 2009 af mathjælp (Slettet)

Gider I at checke om mine udregninger i#3 er korrekte? Det har jeg stadig ikke rigtig fået svar på endnu.


Skriv et svar til: L'hopitals regel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.