Fysik

homogen stang, inertimoment,

22. februar 2009 af Banjo_Næstved (Slettet)

Hej jeg sidder med en opgave her i fysik, og har nogle problemer, og ville blive meget glad for lidt hjælp.

Har fået opgaven

En tynd, homogen stang med massen 48m og længden L kan dreje frit omkring en vandret rotationsakse gennem dens massemidtpunkt.
Stangen er i hvile og vandret da den rammes af en lodret faldende klump ler, der sætter sig fast i højre ende af stangen. Lerklumpen har massen 4m og rammer enden af stangen med farten v .
Efter kollisionen roterer stang og ler som et legeme.

første del af opgaven er vis at inertimomentet af systemet bestående at stangen og ler er: I=5mL^2.

Bestem stang og ler systemets vinkelhastighed umiddelbart efter kollisionen.

Jeg har vist at inertimomentet er I=5mL^2. har også fundet et forslg til vinkelhastigheden, som er

w=L[1]/I

L[1]=4*m*v*0.5*L[2]=2m*v*L[2]

=> w = (2m*v*L[2])/(5*m*L^2)=2*v(5*L[2]

hvor L[1] er inertimoment og L[2] er længden af stangen. Jeg har udover dette også antaget at der er bevarelse af inertimoment.

Der er en del mere i opgaven, og her er jeg virkelig gået i stå.

Bestem hvor stor en vinkel stang og ler drejer, før vinkelhastigheden første gang efter kollisionen er nul. Sæt v = sqrt(g*L).

Ved godt det er meget, men jeg håber nogle gidder kigge lidt på det. Har vedhæftet et billede at situationen

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal bruge, at energien fra leret ½mv2 omsættes til rotationsenergi i stangen ½*I*ω2, og I =1/12*m*L2


Svar #2
22. februar 2009 af Banjo_Næstved (Slettet)

er det til del1 eller 2 du svare til? Fordi jeg kan ikke lige se hvordan jeg kan omsætte enerigen til en vinkel.

Og hvis det er til del1, bliver alt den kinetiske energi fra leret så til rotationel energi, dvs. jeg så kan sætte dem lig hinanden. Og hvis dette sker, skulle jeg så ikke se på den som et system, så deres inertimoment bliver I = 5mL2 ?

hvis jeg bruger inertimomentet for en stang bliver det

ω = +-sqrt(v2/L2)

Hvilket så at sige er et meget pænt resultat.

Hvis jeg bruger inertimomentet for systemet bliver det

ω = +-sqrt(4/5 * v2 / L2)


Skriv et svar til: homogen stang, inertimoment,

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.