Matematik

Monotoniforhold

26. februar 2009 af Hejhejhhx (Slettet)

Monotoniforhold ved dette: f(x) = x / ln(x)

Jeg kan ingenting ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2009 af M;e (Slettet)

Du skal altså beskrive grafens forløb i koordinatsystemet. For at kunne gøre dette, må du først differentiere din forskrift, f(x), så f'(x) findes.

Ved at sætte f'(x) = 0, finder du de steder på grafen, hvor hældningen er 0, og dermed de steder, hvor de vandrette tangenter er.

Funktionen er kontinuert og differentiabel og du ved derfor at fortegnsændringer kun sker omkring de vandrette tangenter. Derfor beregner du værdier af f'(værdi under vandret tangent(er)) og f'(værdi over vandret tangent(er)), hvorfor du kan sige noget om grafens forløb.

Fås en negativ værdi for f'(værdi under vandret tangent(er)) er grafens aftagende og modsat. Således kan du bestemme grafens forløb, og du slutter med at opskrive monotoniintervaller.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2009 af M;e (Slettet)

Start evt. med at indtegne grafen i et koordinatsystem, så du kan bekræfte de resultater, du får undervejs.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

God ide at tegne grafen for f. Det er ikke helt rigtigt, at f ' kun skifter fortegn "omkring vandrette tangenter". Hvis f ' er en brøk, kan der meget vel ske fortegnsskift for f ' omkring nævnerens nulpunkter.

Se vedh, fil,

Vedhæftet fil:x delt med ln(x).doc

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2009 af M;e (Slettet)

Så har jeg vist lige en høne at plukke med min matematiklærer!


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Jeg var lige hurlig nok. Der sker ikke her  et fortegns skift omkring f ', men det ville være ukorrekt, at sige, at f er aftagende på intervallet ]0; e[


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. februar 2009 af richterklanen (Slettet)

Du kan jo tale med din lærer om  funktionen f(x) = 1 / x2. Her har f '(x) ingen nulpunkter, men skifter fortegn omkring x = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2009 af M;e (Slettet)

God idé! Det vil jeg gøre :-)


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.