Matematik

angiv en parameterfremstilling for en linje

28. februar 2009 af sukki (Slettet)

Hej

Jeg ville være rigtig glad for hjælp med denne opgave :

angiv en parameterfremstilling for den linie, der står vinkelret på linien l og som går gennem punktet P.

Jeg har en parameterfremstilling for l. Hvordan finder jeg en retningsvektor for den anden linje?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

linien  l: f(t) = (t, α1*t+b1), linien m har hældningskoeffecienten -1/α, da den står vinkelret på l, så den må hedde f(t) = (t, -1/α1*t+b2), hvor -1/α1m.  En retningsvektor for linierne findes at (1,α), så kan du kontrollere, om de står vinkelret på hinanden ved at undersøge om prikproduktet af de to retningsvektorer er lig 0. Det er en af mange muligheder for at angive en parameterfremstilling.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2009 af peter lind

Tværvektoren af retningsvektoren for linien l er retningsvektor for den søgte linje.


Svar #3
28. februar 2009 af sukki (Slettet)

Tusind tak for hjælpen! Jeg glemte vist at skrive, at det var linjer i rummet. Kan tværvektoren af retningsvektoren så findes? Og i så fald hvordan? Jeg prøvede det nemlig tidligere og da jeg så ville finde skræingspunktet mellem de to linjer blev y-koordinatet forkert. Hvis retningsvektoren er (-7,0,1), er tværvektoren så ikke (-1,0,7)???


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2009 af mathon

2D

dvs.
hvis linjen l har parameterfremstillingen

[x,y] = [xo,yo] + t*[a,b]     

med retningsvektor, r = [a,b]

den linie, der står vinkelret på linien l

har dermed - som anvist i #2
én af nedenstående retningsvektorer

r1 = [-b,a]    r2 = -r1 = [b,-a]


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2009 af peter lind

Nej; men så må der mangle nogle oplysninger. Hvis retningsvektoren for linien l er (0,0,1) vil samtlige vektorer (x,y,0) =r(cos(v), sin(v),0) stå vinkelret på retningsvektoren. Det gælder helt generelt at hvis du har en 3-dimensional vektor , vil der være uendelig mange retninger for vektorer, der står vinkeltret på denne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. februar 2009 af mathon

3D

#3

nej det er ikke tilfældet, da

[-7,0,1]*[-1,0,7] ≠ 0

men
 

[-7,0,1]*[1,0,7] = 0

hvorfor
r1 = [1,0,7]  er ortogonall

og dermed én blandt uendeligt mange retningsvektorer for den ønskede
linje
[x,y,z] = [p1,p2,p3] + t*[1,0,7]


Svar #7
28. februar 2009 af sukki (Slettet)

mange tak for hjælpen allesammen, nu forstår jeg!


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. marts 2009 af pazo (Slettet)

Hej! Jeg sidder med samme problem, men forstår ikke hvorfor det lige var du nåede frem til [1,0,7]? Var det et gæt og så bagefter en efterprøvning, eller har du nogle tricks? :-)


Skriv et svar til: angiv en parameterfremstilling for en linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.