Kemi

mængdeberegning

01. marts 2009 af kurd (Slettet)

Hej allesammen.

Jeg har hjemmeopgaver for, og er i tvivl.

følgende spørgsmål:

 - beregn massen af Carbon i 10 g glucose  C6H12O6

- beregn stofmængden af 10 g glucose

- beregn til sidst antallet af glucosemolekyler i 10 g glucose

 Tak på forhånd:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2009 af HenrikThoke (Slettet)

Hej Kurd

Dit første spørgsmål giver ikke meget mening, idet massen af 10 g er 10 g. Du mener måske (sandsyneligvis) molarmassen M.
Denne finder du ved at kigge i dit periodiske system, idet sammenhængen mellem atomets masse og molarmassen er at de er ens. Dvs et 12C (kulstof-12) atom, vejer 12 units og har molarmassen 12 g/mol.

Nu har du
6 * C + 12 * H + 6 * O= 6 * 12.01 g/mol + 12 * 1.008 g/mol +  6 * 16.00 g/mol = 180,156 g/mol

Når du nu kender både massen (m) og molarmassen (M) kan du nu udregne stofmængden n, ved formlen

M * n = m  <=> n = m/M

indsætter du fås;

stofmængden = n = 10g / 180,156 g/mol = 0,056 mol.

For nu at finde antallet af molekyler skal du benytte Avogadros konstant, der fortæller at Et mol svarer til ca. 6,02214×1023(ca. 602 trilliarder) enheder (f.eks. molekyler). Enheden for Avogadros konstand er 1/mol

Da du har 0.056 mol, og du ved hvor mange molekyler der er på 1 hel mol, er det bare at gange tallene sammen :)

Håber det hjalp
 


Svar #2
02. marts 2009 af kurd (Slettet)

Hej HenrikThoke

Mange tak for hjælpen, det hjalp..

Har helt glemt det med mængdeberegninger, så det er dejligt at få det på plads.

Takker:D


Skriv et svar til: mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.