Matematik

diskriminant af 3radspolynomier

01. marts 2009 af biqqu (Slettet)

hvordan finder man diskriminanten af 3 gradspolonomier? Er det det samme??



Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2009 af peter lind

Der findes ingen dikriminant for et tredjegrads polynomium


Svar #2
01. marts 2009 af biqqu (Slettet)

hvis man så har denne funkktion: f(x)=(1/3)x3 - 2x2 - 5x og skal bestemme monotoniforholdet, hvad gør jeg så*?

Jeg kan sætte den lig med nul:

(1/3)x3 - 2x2 - 5x = 0

... og hva så? Skal jeg så sætte 1 og -1 for at finde det`?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2009 af peter lind

Du skal finde f'(x). Hvis f'(x) >0 er f(x) voksende, hvis f'(x)<0 er f(x) aftagende, Da fortegnet skifer ved nulpunkter skal du løse ligningen f'(x)=0


Svar #4
01. marts 2009 af biqqu (Slettet)

jeg får en andengradsligning ud af det, skal jeg så sætte det lig med = 0 og derefter udregne det son en 2gradsligning (diskriminant osv.)


Svar #5
02. marts 2009 af biqqu (Slettet)

Det jeg har gjort:

f(x)=(1/3)x3 - 2x2 - 5x = 0

f'(x) = x2-4x-5

d=b2-4ac = (-4)2-4*1*(-5) = 36

d>0, dermed to løsnigner

x=-1 V x= 5

Nu er jeg fået i stå..

skal jeg så indsætte fx 1 og -1 på x's plads i den afledte funktion?


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. marts 2009 af peter lind

Nej. Der gælder at hvis x1 og x2 er rødder i andengradsligninge x2+ax+b så er x2+ax+b =(x-1)(x-x2). Du har altså fundet at f'(x)=(x+1)(x-5). Du skal nu se efter i hvilken intervaller f'(x) er positiv eller negativ.


Svar #7
02. marts 2009 af biqqu (Slettet)

ved at gøre hvad?


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. marts 2009 af peter lind

Når produktet af 2 faktorer er positiv er enten begge faktorer positive eller begge negative.


Skriv et svar til: diskriminant af 3radspolynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.