Fysik

afstandsbestemmelse vha. supernova og kuglehobe

02. marts 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

Hej allesammen!
Jeg er igang med en fysik aflevering der har taget livet af mig.. Jeg er egentlig færdig, men der er et par ting jeg er i tvivl om, så det kunne være super med lidt hjælp så jeg endelig kunne få den sendt.

--------------------

1) Jeg mangler at komme med et eksempel for hvordan man udregner afstanden til en supernova type 1a. Jeg skal udregne det og komme med facit og korrekte enheder.

- Jeg har lavet følgende opgave, er udregning, facit + enheder korrekt?

Du har set en supernova type 1a med tilsyneladende størrelsesklasse på m=20. Find afstanden til jorden. Så ved vi at M ved de her type 1a supernovaer som standard er -19,3. Så den indsætter vi.

Jeg har anvendt ligningen:  d = 10^(m-M+5)/5. <==> d = 10^(20- -19,3 + 5)/5 <==> d = 7,24x10^8. Enheden her bliver parsec ikke? : o Så afstanden fra jorden til supernovaen er 7,24x10^8. 

--------------------

2) Dernæst mangler jeg at komme med ligningen for hvordan man finder afstanden til en kuglehobe og finde på tal og derved udlede afstanden som foroven. Jeg skal igen lave et gennemregnet eksempel. Her er jeg totalt fucked, fordi jeg kan ikke finde ligningen nogen steder :(. Kan nogen hjælpe med at skrive ligningen eller et evt. udregnet eksempel.

--------------------

På forhånd mange, mange tak.

Vh. Line


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2009 af QaZZaQ

Dine udregninger er for og så vidt korrekte, det er bare et dårligt eksempel har jeg indset. Istedet kan du bruge m=5.15. Det giver en afstand på ca. 770 kpc svarende til Andromedas afstand.

Med hensyn til at bruge kuglehobe som standardlyskilder, så vil det være samme formel du skal bruge. Problemet ligger bare i at bestemme en standard størrelsesklasse for kuglehobe. Jeg tror man bestemmer størrelsesklassen for de stjerner der er 'main sequence stjerner' og antager at de har samme luminositet, som det man observerer i mælkevejen. Men altså hvis man kender M og kan måle m, så kan man udregne afstanden.


Svar #2
03. marts 2009 af YodawgYowwwwwww (Slettet)

ahh ja, okay..  det tror jeg du har ret i.

Tak igen QaZZaQ :)


Skriv et svar til: afstandsbestemmelse vha. supernova og kuglehobe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.