Kemi

Ligevægt

04. marts 2009 af aisha_123 (Slettet)

Når CO2 ledes ned i vand, indstiller der sig følgende ligevægt:
I CO2 + H2O ↔ HCO3- + H+ ↔ CO3- - + 2H+
Ligevægtens beliggenhed kan ændres ved tilsætning af syre, base eller ioner, som danner tungtopløselige carbonater. Med begrundelse i ligevægtsprincippet skal beliggenheden af ligevægt I vurderes i de 3 følgende delforsøg.
CO2 fra en trykflaske ledes ned i et bægerglas med en færdigfremstillet vandig
opløsning af CaCl2. [Ca ++] = 0,5 mol/L. Den tilledte CO2 reagerer med vandet i opløsningen efter ligevægt I.

a) Til hvilken side er ligevægt I forskudt, når der som her er CaCl2 i opløsningen?
 

Er der nogen der kan hjælpe med denne opgave ???

Please!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Hvad siger Le Chetaliers princip om indgreb i en ligevægt? Når du har fundet ud af dette er du kommet rigtig langt.


Svar #2
04. marts 2009 af aisha_123 (Slettet)

Foregår reaktionen sådan her:

CO2(g) + CaCl2(aq)    --->     <---- Ca2+ CO2Cl2

Please hjælp mig!


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

#2 Nej uha da da.

1. CO2(g) <-----> CO2(aq)      (CO2- gas er i ligevægt med opløst CO2 (aq)

2. CO2(aq) + H2O(l) <-------> H2CO3(aq) <-----> HCO3- + H+ <------> CO32- + 2H+

Vi ved at CaCO3 er meget tungtopløseligt.

Så spørgsmålet er også: vil følgende reaktion finde sted?

CO2 + H2O + Ca2+ + 2Cl- ------> CaCO3(s) + 2HCl

- Man kan lave en svagere syre af dets salt ved behandling med en stærkere syre.....

Da HCl er stærkere som syre end kulsyre, vil ovenstående reaktion ikke finde sted. Var det Ca(OH)2 var sagen en helt anden, så får du dannet tungtopløseligt calciumcarbonat.


Svar #4
05. marts 2009 af aisha_123 (Slettet)

Hvis reaktionen ikke finde sted, hvorfor har du så skrevet at det give CaCO3 + 2HCl??

Jeg er ikke med, kan du ikke prøve at forklare, hvad resultatet bliver??


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2009 af mathon

I: CO2(g)  +  H2O(l)  ↔  HCO3-(aq)  +  H+(aq)  ↔  CO32-(aq)  +  2H+(aq)

forskydes mod højre til fordel for dannelse af CO32-,
da
der bundfældes CaCO3(s)  og dermed fjernes CO32-(aq) fra opløsningen

CaCO3's ionprodukt = 4,8*10-9 M2 overskrides let med den høje Ca2+-koncentration
da
[CO32-] kun behøver at overskride (4,8*10-9 M2)/(0,5 M) = 9,6*10-9 M

hvad let opnås ved tilledning af CO2 til CaCl2-opløsningen


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Fordi du kan opløse CaCO3(s) med HCl:

CaCO3(s) + 2HCl ------> CaCl2(aq) + CO2(g) + H2O

Jeg holder stadig fast i at der ikke udfældes CaCO3(s) ved tilledning af CO2(g) til en CaCl2-opl. om så den var mættet ville ikke ha' nogen betydning, for Ca2+ er en aprot og det er Cl- også. Det betyder at CaCl2 hverken optager eller afgiver H+.

Men hvis du tilsætter lidt NaOH til opløningen, så skal du bare se løjer................


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Det kan du også se på ligevægten at du skal fjerne H+ for at få ligevægten til at forskydes mod højre, og det gør man som sagt med en base.

Et andet eks. med oxalsyre + CaCl2.

C2H2O4 + CaCl2 ------> C2O4Ca * H2O(s) + 2Cl-

Se her dannes ikke HCl, ved reaktion med CaCl2, men krystalvand og Cl-. Så her får du også fjernet H+ på højre side. Du kan også opløse Calciumoxalat med HCl.


 


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.