Matematik

Ligning

13. november 2004 af Export (Slettet)
Jeg vil gerne have hjælp til at vise, at hvis

w = cos(2/5*Pi)+i*sin(2/5*Pi),

hvor i^2 = -1, så er

w^4+w^3+w^2+w+1 = 0.

Vi har fået et hint, hvor der står at vi skal bruge, at det eneste polynomium med uendelig mange nulpunkter, er nulpolynomiet, på produktet

(w^4+w^3+w^2+w+1)(w-1),

men jeg stadig ikke finde ud af det ... håber der er nogle kloge og venlige folk, der gider hjælpe mig!

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2004 af 404error (Slettet)

Hvis w ej er rod i det første polynomium, er w ej heller rod i det andet polynomium.

Prøv nu at gange parentesen i det nederste polynomium ud og brug din viden om rødderne i det derved fremkomne polynomium til at opnå en modstrid.

Svar #2
13. november 2004 af Export (Slettet)

Ahhh!!! Ja, det hjælper når man vågner ... tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Aaah det var da et smart hint :)
Skriv

p(w)*q(w) = (w^4+w^3+w^2+w+1)(w-1) = w^5 - 1

Gang selv ud og tjek det! Klart er w=1 den eneste rod i q(w) = w-1. Så de resterende (4) rødder i polynomiet w^5-1 må være rødder i p(w) på grund af nulreglen. Det er her hintet kommer ind i billedet. Nu er

w^5-1 = 0 <=> w^5 = 1 (1)

Måske har I lært om kompleks roduddragning. I så fald vil du vide, at løsningerne til (1) er på formen

w(k) = cos(2k/5*pi) + i*sin(2k/5*pi)

hvor k = 0,1,2,3,4 og blandt disse er netop

w = w(1) = cos(2/5*pi) + i*sin(2/5*pi)

for k=1, hvilket skulle vises.
Bemærk, at for k=0 fås w=1, som vi jo også fandt som rod i q(w) ovenfor. Tjek eventuelt på grafegneren (med kompleks notation), at de øvrige rødder er som angivet ovenfor.

Er du med på ræssonementerne?

//Singularity

Svar #4
13. november 2004 af Export (Slettet)

Tænkte på om formlen

(x-1) \\sum_{k=0}^n x^k = x^{k+1}-1

har et bestemt navn?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2004 af Epsilon (Slettet)

Jeg er slet ikke med på, hvad du mener med det udtryk, du skriver.

Summerer du fra k=0 til n af x^k med en faktor (x-1) foran summationstegnet?

Hvis jeg er helt galt på den, må du lige skrive, hvad du mener.

//Singularity

Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.