Samfundsfag

Samfundsfag - model

08. marts 2009 af Gnimraw (Slettet)

hey..  har fået stillet følgende spørgsmål i en samfundsfagsopgave og er virkelig lost, så håber nogen har nogen forslag til hvordan man kan løse den...

 - Opstil en model der viser, hvordan dansk økonomi påvirkes af de omtalte forhold i nedenstående udsagn. Modellen skal ledsages af en faglig begrundelse.

I år vælger godt 38.000 danskere at trække sig tidligt tilbage, skriver nyhedsbrevet Agenda, der udkommer i dag og udgives af Dansk Arbejdsgiverforening, DA. En analyse baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriets Dream-database og Arbejdsdirektoratets opgørelser viser, at folkeskolen mister næsten 1.300 lærere, sundhedssektoren mister knap 900 sygeplejersker, mens børnene må vinke farvel til 700 pædagoger. Virksomhederne mister omkring 700 ingeniører. Efterlønnen er attraktiv, og ud af overførselsindkomsterne er det den næsthøjeste med 142.000 modtagere kun overgået af førtidspensionen med 229.000.
Kilde: Politiken 4.09.2008: 38.000 går på efterløn i år
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2009 af Filbert (Slettet)

Er det en konkret model ud fra artiklen, eller er det en generel økønomisk model?


Svar #2
09. marts 2009 af Gnimraw (Slettet)

hmm spørgsmålet lyder jo hvordan dansk økonomi påvirkes af de omtalte forhold i nedenstående udsagn .. men derfor kan det vel godt være en generel model


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2009 af Filbert (Slettet)

-Hvad vil der ske med skatterne fra alle de der går på en form for overførselsindkomst?

-Samtidig med manglende skatter fra denne gruppe, skal de også have penge fra staten.

-38000 på efterlønsamtidig med en lille årgang, som kommer ind på arbejdsmarkedet.

Hvis vi skal beholde vores velfærd, med manglende skatter fra 38000 arbejdspladser, bliver vi nødt til at sætte skatten op. Stigende skatter giver færer penge i husholdningerne. færer penge i husholdningerne = mindre forbrug. Mindre forbrug = fyringer i de virksomheder, som ikke får solgt deres varer, hvilket igen skaber grobund for større arbejdsløshed.

Hvis noget sådan skal undgås, kunne det være en ide at se på om Kaynes teori om at staten bliver nødt til at bruge penge, den ikke har, men må låne, ikke er en god ide, hvis økonomien skal sættes igang og stigende arbejdsløshed undgås.


Skriv et svar til: Samfundsfag - model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.