Kemi

Sorbinsyre

08. marts 2009 af badooo (Slettet)

Hejsa..

Jeg har en graf over en titrering af sorbinsyre med NaOH. Jeg har aflaest pks til 4,7 (den er 4,76, men vi må vel lege med og bruge den aflaeste vaerdi).

Jeg skal så finde ud af, hvor stor en procentdel af sorbinsyren der er omdannet til den korresponderende base, når pH = 6,5.

Jeg taenker straks "Hey, vi har pks og pH, og vi skal give et forhold mellem syre og den korresponderende base - pufferligning!".

pH = pks + [B]/[S] <=> 10^(pH-pks) = [B]/[S]

10^(6,5-4,7) = 63,1...

..og her knaekker filmen. Må vi ikke forvente et resultat mellem 0 og 1, der derefter skal ganges med 100% for at angive forholdet i procent?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2009 af DON CARLOS (Slettet)

Pufferligningen lyder:

pH = pKs+log([B]/[S])

Måske er det der hvor du går galt i byen :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. marts 2009 af frodo (Slettet)

når du er markant over pKa-værdien vil det meste være på baseformen, så at der er 63 gange så meget på baseformen som syreformen finder jeg ikke underligt..


Svar #3
08. marts 2009 af badooo (Slettet)

#1

pH = pks + log ([B]/[S]) <=> pH - pks = log([B]/[S]) <=> 10^(pH-pks) = [B]/[S] , som beskrevet.

#2

Jamen skal broeken ikke ganges med 100? Så får jeg jo 6300 procent... hvilket jeg mener bare er en smule overdrevet :P


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. marts 2009 af DON CARLOS (Slettet)

Undskyld, jeg skimmede bare lige, og så tænkte jeg at du havde regnet videre på det før skrevne udtryk.

Jeg har ikke super meget tid lige nu, men prøv med følgende sammenhæng:

pH = pKs+log((1-ys)/ys))

Hvor ys er syrebrøken, jeg får den til 0,01560, og følgende sammenhæng findes:

ys+yb=1

Derfor vil ca. 98,5 procent være på baseform. Tjek det lige efter, je er virkelig ikke sikker.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Når jeg laver bjerrumdiagram (i excel) med Pka = 4,76 og aflæser ved pH = 6,5 får jeg 1,8% på syreform og 98,2% på baseform.


Skriv et svar til: Sorbinsyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.