Matematik

hvordan isolere jeg?

11. marts 2009 af biqqu (Slettet)

Hvis jeg har 0,887

Hvordan isolerer jeg så t? jeg kan ikke anvende kvdr åbenbart.. hvad ska jeg så gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2009 af Danielras (Slettet)

Brug en logaritme. Men udtrykket skal dog være lig et eller andet før det giver mening at isolere noget.


Svar #2
11. marts 2009 af biqqu (Slettet)

hvilke af logaritme regler er det? Og ja, det er også ligmed noget andet :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2009 af Danielras (Slettet)

log(ar) = r * log(a)


Svar #4
11. marts 2009 af biqqu (Slettet)

hm hvordan ville det så se ud i mit tilfælde? Nu er jeg kommet lidt i tvivl. Jeg har en funktion der lyder:

19=31,5*0,887t <=>

(19/31,5)=0,887t <=>

(19/31,5)=t*(log(0,887)) <=>

... jeg tror nu at det er forkert det jeg har lavet, da jeg også skal gøre noget på den anden side af lighedstegnet, men jeg er ret sikker på, at jeg IKKE skal tage log af dem... er derfor i tvivl.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2009 af sHastrup (Slettet)

du har næsten ret i det. Du mangler bare logaritmen på højresiden, og så deler du bare med log(0,887) på begge sider, og så har du isoleret t


Svar #6
11. marts 2009 af biqqu (Slettet)

dvs..

log(19/31,5)=t*log(0,887) <=>

((log(19/31,5))/(log(0,887))) = t <=>

4,216 = t


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. marts 2009 af sHastrup (Slettet)

ja, det ser fornuftigt ud :)


Svar #8
11. marts 2009 af biqqu (Slettet)

tak :)

dernæst skal jeg gøre følgende.

Nitratindholdet i spinat ændrer sig samtidig og følger forskriften z=20,3+61,4*0,884^t, hvor t er tiden

B) Bestem nitratindholdet, når vitaminindholdet er 15.

Umiddelbart ville jeg starte med at indsætte t, som jeg fik før i #6 og indsætte den i formlen:

z =  20,3 + 61,4 * 0,8844,216 <=>

z=56,8099

Men så ved jeg ikke hvad jeg skal bruge 15 til? (altså vitaminindholdet)
 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. marts 2009 af sHastrup (Slettet)

det giver ikke meget mening, nej. Jeg ved jo ikke om du skal bruge den samme tid igen. Det tror jeg ikke. Nu fremgår det jo ikke særlig klart, men jeg vil tro at vitaminindholdet bestemmes ved den første ligning, vi løste før, og du skal så finde en ny t-værdi for et vitaminindhold på 15 i stedet for 19, som du fandt før.


Svar #10
11. marts 2009 af biqqu (Slettet)

#9 så får jeg:

15=31,5*0,884t <=>

6,017=t

z = 20,3 + 61,4 * 0,8846,017 <=>

z = 49,539


Skriv et svar til: hvordan isolere jeg?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.