Matematik

Parabelformet hal

21. marts 2009 af freece (Slettet)

Figuren viser gavlen af en parabelformet hal.
Højden = 4,8m
Bredden = 5m

Indlæg på passende vis gavlen i et koordinatsystem, og angiv en forskrift for parablen.

I gavlen skal indsættes en rektangulær port.

Bestem den højest mulige port, der kan indsættes, når bredden af porten skal være 3m, og bestem bredden af den bredst mulige port, der kan indsættes i gavlen, når portens højde skal være 3,5m.

Kan nogen hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Først bestemmer du parablen y=Ax2+Bx+C, du har de tre punkter (0,0), (2½,4.8) og (5,0). Da porten skal indsætten og den skal være 3 meter bred, må den rejses i punkterne (1,0) og (4,0). Bredden af porten er 3 meter og højden y, så arealen er 3*y, eller A(x)=3*(Ax2+Bx+C). Nu fnder du A'(x) og sætter det lig 0.


Svar #2
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Hvordan finder jeg forskriften ud fra de tre givne punkter?

c=0, ikke? pga. (0,0)

Skal jeg så indsætte og udregne to ligninger med to ubekendte?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2009 af mathon

y = a(x+2,5)(x-2,5) = a(x2 - 6,25)
og

4,8 = a(02 - 6,25) = -6,25a

a = (4,8/(-6,25) = -0,768
hvorfor

y = -0,768(x2 - 6,25)

y = -0,768x2 + 4,8


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Se vedhæftede fil.


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Glemte filen

Vedhæftet fil:Parabelformet hal.doc

Svar #6
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Tusind tak. Men hvordan kommer du frem til tallet 0,835?

porten har altså en bredde på 3,33 meter, den skal sættes ind symmetrisk, og det giver
følgende x-punkter (0,835 , 0) og (5-0,835 , 0) = (4.165 , 0).
 


Svar #7
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Og hvilket f(x) er det du indsætter piunkterne i?

Vi kontrollerer nu at vi får en symmetrisk port: f(0.835) og f(4.165)


 


Svar #8
21. marts 2009 af freece (Slettet)

Jeg har forstået det nu. Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

OK, der stod, at porten skulle være 3 meter bred, der stod ikke 3,0 meter bred, derfor har jeg tilladt mig at gøre den lidt større. Hvis di lærer insisterer på, at den skal være præcis 3 m, så vis ham dette her, for i og med, at højden er opgivet til 4,8 m, så må det samme gælde bredden. Det er filen, du skal regne med, og de to sidste linier skulle have været slettet, men det fik jeg ikke gjort.


Skriv et svar til: Parabelformet hal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.