Kemi

Opløselighed

23. marts 2009 af Quijote (Slettet)

1: Beregn opløseligheden af følgende zink(ll)salte i rent vand:

a) Zink(ll)carbonat, K0 = 1,0 • 10-10 M2

Hvordan gør jeg det og hvilken formel skal jeg bruge?

2: Beregn opløseligheden af zink(ll)carbonat i en opløsning der i forvejen indeholder 0,0100 M natriumcarbonat.

Er der en formel hertil også?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2009 af dnadan (Slettet)

a) Opstil ligevægten

ZnCO3(s) <-> Zn2+(aq)+CO32-(aq)

Eq;.....................x....................x..........

Ligevægten opstilles:

KO=[Zn2+]*[CO32-]=x*x=x^2

Løs den ligning og du kender koncentrationen.

Omtrent det samme gøres ved b)

her huskes det blot at:

Eq................. x......................0,0100M+x

Dvs. du får en lidt grimmere andengradsligning, men det burde være til at klare :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2009 af mathon

a)
                            ZnCO3(s) <---> ZnCO3(aq)  <--->  Zn2+(aq)  +  CO32-(aq)
koncentrationer                                s                       s                 s

[Zn2+]*[CO32-] = s2 = 1,0*10-10 M2

s = √(1,0*10-10 M2) = 1,0*10-5 M


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2009 af mathon

b)
[CO32-] = 0,0100 M     er stor i forhold til den ringe ekstra mængde CO32-, som tilføres ved tilsætning af ZnCO3, hvorfor der beregningsmæssigt ses bort fra denne.

[Zn2+]*(0,0100 M) = 1,0*10-10 M2                 

[Zn2+] = (1,0*10-10 M2)/(0,0100 M) = 1,0*10-8 M = 1,0*10-8 mol/L

dvs.
opløseligheden af zink(ll)carbonat i 0,0100 M natriumcarbonat
er
(1,0*10-8 mol/L)*(125,38 g/mol) = 1,2538*10-6 g/L = 1,2538 µg/L = 0,12538 µg/(100 mL) =
125,38 ng/(100 mL)


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.