Fysik

hastighedsafhængig friktion

25. marts 2009 af Anita18 (Slettet)

Hej..

Jeg skal redegøre for hastighedsafhængig friktion i en opgave, vil derfor høre om det kan passe at hastigheden ikke har nogen indflydelse på friktionen??


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvilken friktion? Luftmodstand eller friktion fra underlag?


Svar #2
25. marts 2009 af Anita18 (Slettet)

friktion fra underlag


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Den er hastighedsuafhængig. Fra Coulombsgnidningslov fås: Fgnid = μ *FN, hvor F_gnid er gnidningskraften, μ er gnidningskoefficienten og F_N er normalkraften.


Svar #4
25. marts 2009 af Anita18 (Slettet)

okay.. tak.. så er det vel luftmodstanden der er hastighedsafhængig??


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ja. Her bruges som oftest Stokes lov, der giver, at luftmodstanden er proportional med hastigheden i anden potens.

Fluft α vluft2


Svar #6
25. marts 2009 af Anita18 (Slettet)

okay.. mange tak.. nu forstår jeg endelig hva det er jeg skal skrive om.. :P


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2009 af p-sen (Slettet)

Jeg forstår ikke helt det du skrev:

"Fluft a vluft2"

Ku godt bruge et lighedstegn et sted.. :S


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Der er en eller anden faktor til forskel, men den kan jeg ikke huske. Der mangler et proportionalitetstegn herinde.


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. marts 2009 af p-sen (Slettet)

Er det noget du evt. hurtigt kan undersøge? Er i gang med en studieretningsopgave og har nærmest prøvet alt, men kan ikke finde nogen formel-definition på luftens friktion.

Der er dog formlen:

                                                   Fgnid=½*cw*p*A*v2

Hvor cw er en konstant som afhænger af legemets form, p er luftartens densitet, A er frontarealet af legemet og v er dens hastighed.

Sys bar jeg mangler en formel der hedder noget i retningen af:

                                                    Fluft = c * v^2

Hvor c er en gnidningskoefficient. Men sårn en ka jeg ikk finde. :S


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Det er den øverste, jeg tænker på. Det er Stokes lov, såvidt jeg husker.

Den nederste "type" er jeg ikke bekendt med, og jeg tror ikke, at en sådan findes.


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. marts 2009 af p-sen (Slettet)

Hmm, okay. Tak for hjælpen i hvert fald, jeg vil kæmpe videre! :P


Svar #12
25. marts 2009 af Anita18 (Slettet)

jeg har læst mig til at fomlen for luftensmodstand hedder

Fluft = k * v2

og der er k = ½ * cw * p * A

jeg ved ikk om det hjælper..


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#12: Det er præcis Stokes lov, såvidt jeg husker.


Svar #14
25. marts 2009 af Anita18 (Slettet)

fedt nok..


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. marts 2009 af p-sen (Slettet)

Hvad kalder man så k? Har den noget specifikt navn?


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#15: Konstant, koefficient - hvad du nu engang selv vil kalde den.


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. marts 2009 af p-sen (Slettet)

Jeg tænkte på noget i retningen af "gnidningskonstant" eller sårn noget. Kan man kalde den det?


Brugbart svar (0)

Svar #18
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: Det tror jeg ikke ville være nogen god betegnelse, for den er jo netop ikke konstant, hvis du ændrer på luftens densitet eller arealet af objektet, der ydes luftmodstand imod.


Skriv et svar til: hastighedsafhængig friktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.