Fysik

Halveringstid - haster!

27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

Hej. Her er der lige to opgaver jeg ikke helt forstår:

1/ Efter 10 timer er aktiviteten af et radioaktivt stof faldet til 90 % af det oprindelige. Bestem halveringstiden for det radioaktive stof.

2/ Atomkernen 89/37 Rb (rubidium) henfalder ved B- -henfad (beta minus henfald) til strontium (Sr)

a)opskriv henfaldsprossecen ( er dette rigtig -> ? 89/37 Rb --> 89/38 Sr + - 0/1e + Ve )

En af de udsendte elektroner accelereres af en spændingsforskel og forøger herved sin energi med 2 MeV.

b) hvor stor er elektronens massetilvækst m, som følge heraf?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du kan regne i procenter til opgave 1). Du starter med 100% af dit stof, og efter 10 timer har du 90% tilbage. Prøv at bruge dette sammen med formlerne for aktiviteten.

Til 2a) skal du slå op hvordan et beta-minus henfald ser ud, og så kan du opskrive reaktionsskemaet.

2b) E=mc2.


Svar #2
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

til 1) dvs A(t) = A(0) * 1/2^ t/t*1/2

<--> A(10) = 100 * 1/2 ^ 10 / t*1/2 = 90

når jeg solver denne får jeg 2/9, og det kan ikke passe..


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

løser du med hen syn til t eller (t1/2) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

når jeg slover får jeg 65,7881 timer


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det er fuldstændig korrekt sat op! =)


Svar #6
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

lallenalle - det skal nemlig give de 65.. og ja jeg løser mht. t1/2

men jeg prøver lige igen


Svar #7
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

Jeg får stadig det samme.

Vil du prøve at skrive det op som du taster det på lommeregneren?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Isoler den i hånden i stedet?


Svar #9
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

Det duer jeg ikke til.

Det kan være du vil være så sød at vise det, så kan det være jeg kan løse lignende opgaver via håndkræft til en anden gang


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Selvfølgelig gør du det. Det er noget vås at sige, at man ikke dur til den slags. Hellere forsøge end at opgive. =)

Generelt har vi formen:

A(t) = A(0) * (1/2) ^(-t/t_½)

Start med at dividere på hver side med A(0)


Svar #11
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

A(t) / A(0) = A(0) * (1/2) ^(-t/t_½) / A(0)
 

A(t) / A(0) = (1/2) ^(-t/t_½)
 

og hva så?


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Hvordan slipper man normalt af med en eksponent?

Hint: Prøv at tænke på logaritmereglerne.


Svar #13
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

ikk sig at jeg skal regne med ln :-(


Svar #14
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

for det kan jeg simpelthen ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Okay, så lader jeg være. Du kan godt bruge log, men det er nemmest med ln.


Brugbart svar (0)

Svar #16
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#14: Okay, så tager jeg næste skridt for dig. :)

Du har:

A(t)/A(0) = ½^(-t/t_½)

Tages LN på hver side fås fra regnereglen LN(ab)=b*LN(a):

LN( A(t)/A(0)) = -t * LN(½) / t_½

Prøv selv herfra.


Svar #17
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

t ½ * ln(A(t) / A(0)) = -t * ln(1/2)

?


Brugbart svar (0)

Svar #18
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: Ja, det er rigtigt. :)


Svar #19
27. marts 2009 af DzcDzc (Slettet)

hvad gør jeg herefter?


Brugbart svar (0)

Svar #20
27. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#19: Så skal du jo have t_½ til at stå alene, så du kan jo dividere på hver side med LN(A(t)/A(0))


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.