Matematik

Grafer i koordinatsystem

28. marts 2009 af Quijote (Slettet)

Hej People : -)

Parablen med ligningen y = 9-x2 og linjen med ligningen y = x+3 afgrænser en punktmængde M, der har et areal.

a) Skitser M i et koordinatsystem.

Altså jeg skal lave en graf af parablen og linjen i det samme koordinatsystem.

For at få en ide om hvor de ligger har jeg fundet skæringspunktet: (2;-3) Men hvad skal jeg nu?

linjen y = x+3 --> Er 3 ikke skæringen med y-aksen og x = hældningen ? Hvis det er så er den hurtig lavet i et koordinatsys. Men hvad med parablen y = 9-x2 ?

PS: Det haster ikke, vil bare gerne have min afl. overstået :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

hvis ikke det er tilladt at bruge lommeregneren til at tegne ville jeg lave et lille sildeben og derved finde nogle værdier.

jo skæring med y-aksen (0,3) hældningen er koeficienten foran x altså 1 


Svar #2
28. marts 2009 af Quijote (Slettet)

Jo, opgaven er med hjælpemidler. Men jeg har ikke de der avancerede lommeregnere. Så y = x+3 kan jeg lave. Og for 9-x2 kan jeg bare lave et sildeben og plotte punkterne ind?

1000 tak for din hjælp, havde fuldstændig glemt der var noget der hed sildeben.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

back to basics :D  


Svar #4
28. marts 2009 af Quijote (Slettet)

heheh...mon ikke :)


Svar #5
28. marts 2009 af Quijote (Slettet)

ØV!!

Jeg er stødt på et åndssvagt problem. Det virker ikke. Nu har jeg regnet skæringspunktet ud til (2;-3), men det er ikke der mine grafer skærer hinanden.

Jeg har prøvet at lave nogle sildeben, men det går ikke.

Hvilke x-værdier ville I sætte ind? Og skal det være de samme x-værdier for begge grafer eller er det ligemeget?

Kan man lave det på anden måde? Måske vha. Mathcad?
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2009 af mullig (Slettet)

Hey....

Måske kan det her hjælpe dig!!!

f(x) = 9-x2

2.gradsligning af formen ax2+bx+c

derfor: x2 - 9.       bx er 0 i dette tilfælde.

Toppunkt for din graf finder du ved hjælp af

T= -b/2a ; -d/4a                       Disse er x og y koordinaterne.

For at finde d=diskriminaten skal du bruge:

d= b2-4*a*c                        = 02-4*(-1)*9            = 0 - (-36)                  = 36

Så bruger du Toppunktsformlen.

x-koordinatet:   -b/2a             =        -0/(2*(-1))             =               0

y-koordinatet:     -d/4a           =        -36/(4*(-1))           =               9

Så T: (0;9)

Rødderne / der hvor din 2. grad skærer x-aksen:

x= (-b±√d) / (2a)

Husk at tallet b er nul, så derfor er rødderne:

-0±√36 / 2*(-1)                 x = 3 og x= (-3)

Når du så tegner grafen, skal du se på minusset foran x2, det betyder at benene på grafen vender nedad. Husk også at x altid er lig 1, når der ikke står noget foran x. Derfor kan du nemt plotte de øverste punkter lige efter parablens toppunkt. De er (-1;8) og (1;8), derefter tegener du stregen videre ned til rødderne. Så er din parabel tegnet.

Og den lineære er som du selv beskrev. Så vil du se at dine grafer skærer hinanden i (-3 ; 2)

Håber det hjælper dig!!!


Svar #7
29. marts 2009 af Quijote (Slettet)

YES!!! Tusind tusind tak!! Det var fuldstændig nemt at forstå, du beskriver hvert trin :))

Men der er lille sted jeg farer lidt vild: "minusset foran x2" er det så på denne her funktion jeg skal se

 f(x) = 9-x2 eller den nye der laves: x2-9 for her er der jo ingen minus.

Og tak igen.


Svar #8
29. marts 2009 af Quijote (Slettet)

Er der nogen der kan fortælle mig hvorfor jeg bliver ved med at få et skæringspunkt der hedder (-2;5) ???

Skæringspunktet skal være (-3;2)


Svar #9
29. marts 2009 af Quijote (Slettet)

Er der ingen der kan give et hint til hvor fejlen er?


Skriv et svar til: Grafer i koordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.