Matematik

Hjælp til isolering

28. marts 2009 af pededrengen (Slettet)

Hejsa

Jeg søger en matematik-skærk person som vil hjælpe mig med at isolere flg. udtryk

R = 412 × E1,265 - 0,0954 × Ln(E)

Jeg ønsker at isolere "E".

Håber der er en derude der vil hjælpe, da jeg desværre har glemt min gymnasie læredom!

God weekend fra mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

R/412 =E^1,265 - 0,0954 × Ln(E) (=)

ln(R/412) = ln(E)*1,265 - 0,0954 × ln(E) (=)

ln(R/412) =ln(E) (1,265 - 0,0954) (=)

ln(R/412) /1,265 - 0,0954) =ln(E)

e^ln(R/412) /1,265 - 0,0954) =E

håber og tror jeg


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Linje 2 skal være ln(E)*(1,265-0.0954*ln(E)). Så du får et anden grads polynomie i ln(E):

0,0954*ln(E)2 - 1,256*ln(E) + ln(R/412) = 0. Så er det jo bare at løse den :)  


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Er du sikker på at det første E ikke skal være et e, som i eksponentialfunktionen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

R/412 =E^1,265 - 0,0954 × Ln(E) (=)

ln(R/412) = ln(E)*(1,265 - 0,0954 × ln(E)) (=)

ln(R/412) =ln(E)*1,265-0,0954*ln(E))^2 (=)

0 = ln(E)*1,265-0,0954*ln(E))^2 -ln(R/412)

løs som andengradslining

nåede desværre ikke at rette :) men kan se der allerede er kommet det rigtige bud


Svar #5
28. marts 2009 af pededrengen (Slettet)

Hejsa

Mange tak for den hurtige hjælp.

Ingen af "E'erne" skal være et e, som i eksponentialfunktionen.

Jeg kan ikke bede om lidt mere hjælp (selv det at løse en andengradsligning som den oven for volder besvær), da jeg desværre er møg rusten til at isolere!

En hér som kan vise mig de næste par step på vejen mod målet??


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Vi fik:  0,0954*ln(E)2 - 1,256*ln(E) + ln(R/412) = 0 Vi vil først løse ligningen med hensyn til ln(E), det vil sige finde et udtryk for ln(E).

Løsningerne til en andengradsligning a*x2 + b*x + c = 0 er:

hvor diskriminanten d = b2 - 4ac.

Først udregnes d = (-1,256)2 - 4*0,0954*ln(R/412)      d må ikke være negativ, da der så ikke vil være nogen løsninger.

så fås  Ln(E) = (-(-1,256) ± √((-1,256)2 - 4*0,0954*ln(R/412) )/2*0,0954

Så tages eksponentialfunktionen på begge sider:

E = exp((-(-1,256) ± √((-1,256)2 - 4*0,0954*ln(R/412) )/2*0,0954)
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2009 af ZaphoD (Slettet)

Lige en bemærkning, til #6. Diskrimanten kan godt være negativ og stadig have løsninger:), men ikke i dette tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Nu skal vi ikke gøre problemet for komplekst :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. marts 2009 af ZaphoD (Slettet)

:D


Skriv et svar til: Hjælp til isolering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.